Mallorcazaak: OM eist jarenlange celstraffen voor dood Carlo Heuvelman

Alle negen Mallorcaverdachten
Alle negen Mallorcaverdachten © ANP
WADDINXVEEN - Het Openbaar Ministerie wil dat de drie jongeren die zij verantwoordelijk houdt voor de dood van Carlo Heuvelman jaren de gevangenis in gaan. Sanil B. hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. De officier wil dat hij een celstraf van 10 jaar krijgt. Tegen de twee andere Hilversummers die voor de dood van de man uit Waddinxveen verantwoordelijk worden gehouden, Mees T. en Hein B. eiste het OM een celstraf van 8 jaar.
Bij deze eis hield het OM rekening met het feit dat de verdachten geen openheid van zaken hebben willen geven over de dood van Carlo. Hierdoor weten de nabestaanden van Carlo nog steeds niet hoe hun geliefde om het leven is gekomen. In een eerste reactie gaf Sanil B. aan geschrokken te zijn van de eis. Hij noemde deze onterecht omdat hij vindt dat hij niks heeft gedaan.
Vijf andere jongeren zijn volgens het OM wel verantwoordelijk voor het uitgaansgeweld op Mallorca, maar waren niet betrokken bij de dood van Carlo. Zij hoorden dan ook veel lagere straffen tegen zich eisen.

Eisen op een rij

Het OM eiste maandag de volgende straffen:
  • Sanil B., onder meer verdachte dood Carlo Heuvelman: 10 jaar gevangenisstraf
  • Mees T., onder meer verdachte dood Carlo Heuvelman: 8 jaar gevangenisstraf
  • Hein B., onder meer verdachte dood Carlo Heuvelman: 8 jaar gevangenisstraf
  • Daan van S., verdachte andere vechtpartij: 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk
  • Kaan B., verdachte andere vechtpartij: 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 93 voorwaardelijk
  • Lukas O., verdachte andere vechtpartij: 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 162 voorwaardelijk
  • Lars van den H., verdachte andere vechtpartij: 150 uur taakstraf
  • Stan F., verdachte andere vechtpartij: 180 uur taakstraf
  • Martijn T., verdachte andere vechtpartij: vrijspraak.
De komende dagen komen de advocaten van de verdachten aan het woord. De rechtbank doet op 18 november uitspraak in de zaak.

OM: Hilversumse jongeren zochten confrontaties op

De Hilversumse jongeren die verdacht worden van uitgaansgeweld op Mallorca waren "op oorlogspad" en zochten de confrontatie op. Dat zei de officier van justitie maandag bij aanvang van de achtste dag van de Mallorcazaak. Uit niets blijkt volgens haar dat door de overleden Carlo Heuvelman en zijn vrienden geweld is gepleegd, zei de officier. Zij wees de verdachten Sanil B., Mees T. en Hein B. aan als degenen die het fatale geweld tegen Heuvelman hebben gepleegd.
Een foto van Carlo, bevestigd aan een boom in Mallorca
Een foto van Carlo, bevestigd aan een boom in Mallorca © ANP
De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar in de nacht van 13 op 14 juli in elkaar geslagen op de boulevard van badplaats El Arenal en verloor het bewustzijn. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis. 'Er is niets dat het geweld kan rechtvaardigen. Het geweld ontstond opeens", zei de officier. Ze citeerde uit diverse verklaringen van getuigen die de fatale mishandeling hebben gezien. Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19) staan terecht voor doodslag.

'Het was eenrichtingsverkeer'

Aan de vechtpartij ter hoogte van café De Bierexpress ging een vechtpartij bij café De Zaak vooraf. Binnen in dat café ontstond een ruzie over het aantal beschikbare stoelen tussen de groep Hilversummers en een groep uit Heerhugowaard. Ze daagden elkaar over en weer uit. Daarbij werd door de groep van Heerhugowaard geen geweld gebruikt, concludeert justitie onder meer op basis van de bewakingsbeelden. 'Het geweld kwam duidelijk uit de Hilversumse groep. Die is de vechtpartij begonnen. Er is bijna geen geweld terug gebruikt. Het was eenrichtingsverkeer', zei de aanklager.
'Het is niet een uit de hand gelopen kroeggevecht, maar bizar geweld', aldus de officier over het schoppen tegen hoofden van slachtoffers die weerloos op de grond lagen. 'Geweld dat een einde heeft gemaakt aan de toen 27-jarige Carlo, hij was in de bloei van zijn leven.'

Alle verdachten ontkennen

Alle verdachten, allemaal jongemannen van 19 en 20 jaar uit Hilversum, ontkennen daar verantwoordelijk voor te zijn. Ze beweren de fatale mishandeling niet te hebben gezien. Ze zeggen zelfs Carlo Heuvelman niet te kunnen herinneren. Het OM en de nabestaanden geloven dit niet.
'Vroeg of laat komt een mens in gewetensnood', zei de vader van Carlo Heuvelman vorige week. Tijdens zijn spreekrecht deed hij een dringend beroep op de verdachten én hun ouders om het zwijgen te doorbreken. 'We willen antwoorden', zei Willem Heuvelman.

Doodslag en poging tot mishandeling

In de Mallorcazaak staan Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19) terecht voor doodslag. Van hen heeft Sanil B. het langst in voorarrest gezeten. Op zijn schoen is een DNA-spoor van Heuvelman gevonden. T. zit sinds kort weer vast. Het drietal wordt naast 'betrokkenheid bij de doodslag van Carlo' ook verdacht van poging tot doodslag op een vriend van Heuvelman, eveneens in de buurt van café De Bierexpress waar Heuvelman het bewustzijn verloor.
De 27-jarige Carlo Heuvelman
De 27-jarige Carlo Heuvelman © Memori
Aan het fatale uitgaansgeweld ging een andere vechtpartij bij café De Zaak aan dezelfde boulevard vooraf. Ook daar belandde een slachtoffer tegen de grond, waarna tegen hem aan zou zijn geschopt. Het OM beschouwt dit als een poging tot doodslag of als een poging tot zware mishandeling en houdt daar zes verdachten voor verantwoordelijk.

Uitspraak over maand

De Mallorcazaak begon op dinsdag 4 oktober. In deze derde en laatste week houden de advocaten hun pleidooien. De rechtbank doet op vrijdag 18 november uitspraak.