Drie dagen geen bussen door nieuwe staking: 'Middelvinger naar eigen personeel'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - Buschauffeurs gaan vanaf woensdag drie dagen staken voor een betere cao. Op 19, 20 en 21 oktober zullen er hierdoor geen bussen in het streekvervoer rijden, meldt vakbond FNV. Ondanks eerdere stakingen komen de chauffeurs en werkgevers niet nader tot elkaar. 'Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel', aldus FNV-bestuurder Marijn van der Graag.
Onder de staking vallen de bussen van EBS en Arriva. Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de staking voor de dienstregeling van deze twee maatschappijen. Bij de vorige staking reed in Den Haag slechts 30 procent de bussen en in Zoetermeer en Den Hoorn ongeveer de helft van de bussen. Arriva wilde geen cijfers geven over het aantal uitgevallen diensten.
De buschauffeurs leggen het werk neer van woensdag tot en met vrijdag. Volgens Van der Graag vinden chauffeurs dat erg vervelend voor de reiziger, maar laten de werkgevers hen geen andere keuze. 'Deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen', zegt de vakbondsman. 'De chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt.'

Hoge werkdruk en personeelstekort

De buschauffeurs eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent. Ook willen zij dat er iets gedaan wordt aan de hoge werkdruk en het personeelstekort. Volgens Van der Graag is er sprake van een hoog ziekteverzuim onder chauffeurs als gevolg van de hoge werkdruk. 'En dat zorgt weer voor nog meer werkdruk. Het is hoog tijd dat de werkgevers daar aandacht voor krijgen', betoogt Van der Graag.
De buschauffeurs zullen tijdens de actie bij het provinciehuis een petitie aanbieden aan het bestuur van Zuid-Holland. De provincie is de opdrachtgever van de busmaatschappijen. De vakbond eist dat de provincie ervoor gaat zorgen dat alle afspraken die hierin zijn gemaakt ook daadwerkelijk worden nagekomen.

'Winstgevendheid voor kwaliteit'

'De aanbestedingen - waar de overheid verantwoordelijk voor is - maakt het dat werknemers al jaren aan het kortste eind trekken. Winstgevendheid staat voorop, niet meer de kwaliteit. De concurrentie is hoog, vervoersbedrijven bieden zich te goedkoop aan en de medewerker betaalt de prijs. Een pervers systeem', noemde Tuur Elzinga, voorzitter van FNV, het systeem bij de vorige stakingen al.
'Wij vinden het vervelend dat reizigers last hebben van deze FNV-staking en bieden onze excuses aan voor eventuele overlast', laat vervoerder EBS weten. In de reisplanners en op de elektronische halteborden wordt aangegeven welke lijnen wel of niet uitvallen. Overigens is dat pas kort van tevoren bekend. Streekvervoerder Arriva laat over de aangekondigde actie weten: 'Het is een goed recht om te staken Op de dag zelf weten wij welke bussen er rijden.'