Negen verdachten van wraakmoord op Myron (17) voor rechter

DEN HAAG - Voor de rechtbank in Den Haag begint dinsdag de zaak tegen de negen jongens en jonge mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van Myron Ampofo. De verdachten, afkomstig uit Delft, Den Haag en Zoetermeer, zouden allemaal in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij het steekincident dat de 17-jarige Myron het leven kostte. Voor de rechtszaak zijn vijf dagen uitgetrokken, verspreid over deze en volgende week.
Myron werd neergestoken op 6 mei vorig jaar op de Rijswijkseweg in Den Haag. Zijn dood was een wraakactie voor een steekpartij die ruim een uur eerder had plaatsgevonden in de Thijssestraat. Beide steekpartijen waren een gevolg van een langlopend conflict tussen twee groepen jongeren, zogeheten drilrappers. De ene groep is SK6 uit het Haagse Schipperskwartier, de andere is ZQ uit Delft. De groepen dagen elkaar uit via onder meer rap-video's op YouTube. De confrontatie in de Thijssestraat was een via social media afgesproken ontmoeting.
Bij die eerste steekpartij in de Thijssestraat werd een 14-jarige jongen aangevallen door zeven andere jongens met messen. Hij overleefde dat ternauwernood. Voor deze steekpartij zijn de meeste betrokken jongens veroordeeld, één is vrijgesproken. Het slachtoffer zelf heeft inmiddels ook voor de rechter gestaan voor zijn aandeel in de confrontatie. De zevende verdachte van deze aanval was volgens het openbaar ministerie Myron. Vrienden en neven van het 14-jarige slachtoffer gingen na de steekpartij op pad om wraak te nemen. Toen ze Myron zagen stortten ze zich op hem.
Vijf zittingsdagen
Voor de dood van Myron staan negen verdachten terecht. Deze dinsdag is de eerste zittingsdag, met twee verdachten die nu 17 en 18 zijn. Omdat ze in mei vorig jaar nog minderjarig waren worden hun zaken achter gesloten deuren behandeld. Woensdag is de eerste openbare zitting met twee verdachten van 22 en 24 jaar. De andere zittingsdagen zijn aanstaande vrijdag en volgende week dinsdag en woensdag. Op de laatste dag wordt de zaak van één van de verdachten ook achter gesloten deuren behandeld vanwege zijn leeftijd.
Alle verdachten is ten laste gelegd dat ze Myron, al dan niet met voorbedachte rade, hebben gestoken en/of geschopt. Tijdens de voorbereidende zittingen is al duidelijk geworden dat sommige verdachten wel in één van de twee betrokken auto's hebben gezeten, maar waarschijnlijk niet hebben gestoken. De zaak had eigenlijk al in mei plaats moeten vinden, maar door vertraging bij de getuigenverhoren is het dus oktober geworden. Daarom is een aantal verdachten eerder dit jaar geschorst uit hun voorarrest. Aan het eind van elke zittingsdag komt het OM met een strafeis tegen de verdachten die die dag zijn verschenen.

Impact
De dood van Myron had een grote impact in de Ghanese gemeenschap in Den Haag en Utrecht, waar de jongen in een kerkkoor zong. Het slachtoffer werd onder grote belangstelling herdacht. Omdat er de afgelopen jaren meerdere incidenten zijn geweest tussen drillrappers in Den Haag, Delft en Zoetermeer besloten de drie gemeentes er onderzoek naar te doen. Dat leidde tot een hardere aanpak.