Rechtszaak dreigt in vastgelopen fusieproces LangeLand Ziekenhuis

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer
Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer © ANP
ZOETERMEER - De cliëntenraad van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer stapt naar de rechter als gesprekken, die moeten leiden tot een fusie met het Haagse HagaZiekenhuis, doorgaan. Dat stelt de raad in een aangetekende brief die is verstuurd aan interim-baas Pier Eringa van het ziekenhuis en aan de voorzitter van de Raad van Toezicht van de Reinier Haga Groep. De cliëntenraad denkt dat de toekomst van het Zoetermeerse ziekenhuis ligt in samenwerking met het Reinier de Graaf in Delft, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp.
'Op de werkvloer van het LangeLand Ziekenhuis heerst onrust, zindert neerslachtigheid en personeel loopt weg', schrijft de cliëntenraad in de brief. De raad haalt ook uitspraken van medewerkers aan: 'Wij werken al tijden onder hoge hoogspanning', 'het is uitzichtloos' en 'de ondergrens is bereikt'. Maar ook: 'Het vertrouwen is weg' en 'je hebt er niets aan wel gehoord te worden, maar niet gekend'.
Het personeel geeft volgens de cliëntenraad aan zich machteloos te voelen. 'Hoe trekken we ons ziekenhuis hierdoorheen?' en 'de negatieve spiraal binnen het LangeLand Ziekenhuis baart zorgen'. Volgens de raad zijn deze geluiden niet alleen te horen bij het ziekenhuis in Zoetermeer, maar ook bij het HagaZiekenhuis in Den Haag.
Ieder ziekenhuis heeft een cliëntenraad. Die behartigt de belangen van de patiënten van zo'n ziekenhuis. De raad praat mee over de toekomst van een ziekenhuis en adviseert de directie gevraagd en ongevraagd over toekomstplannen. Ook heeft zo'n raad het 'recht van enquête'. Als hij vermoedt dat er wanbeleid wordt gevoerd, kan hij naar de ondernemerskamer van het gerechtshof in Amsterdam stappen om het beleid te laten onderzoeken. Daarmee dreigt de cliëntenraad van het LangeLand Ziekenhuis nu.
De ellende wordt veroorzaakt door aanslepende fusiebesprekingen tussen het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis. Die zitten nu samen met het Delftse Reinier de Graaf in de Reinier Haga Groep, maar Reinier de Graaf wil uit die groep stappen en zelfstandig verder. Omdat het LangeLand er financieel slecht voorstaat kan het niet op eigen benen staan. Daarom wordt gekeken naar een fusie met het Haga. De besprekingen gaan heel moeizaam, omdat ook de financiële positie van het HagaZiekenhuis niet erg goed is.
Banken en het Waarborgfonds voor de zorgsector zijn erg kritisch op de plannen, omdat ze bang zijn dat met een fusie ook het HagaZiekenhuis in financiële problemen komt. De cliëntenraad is hier ook bang voor en pleit al langer voor een zeer nauwe samenwerking met het Reinier de Graaf in Delft, dat is tot nu toe steeds geen optie geweest. In de brief aan Eringa gaat de cliëntenraad nog verder: onderzoek ook de mogelijkheid om te gaan samenwerken met het Groene Hart in Gouda of het Alrijne in Leiderdorp. Dat zijn drie financieel goed renderende ziekenhuizen.

'Zet Haga per direct uit de groep'

Om zo'n samenwerking op poten te zetten wil de cliëntenraad een onderzoek naar verzelfstandiging van het LangeLand Ziekenhuis. Volgens de raad heeft één verzekeraar hier al hulp bij aangeboden. Het HagaZiekenhuis dient per direct uit de Reinier Haga Groep gezet te worden, als het aan de cliëntenraad ligt. Vervolgens zouden er gesprekken moeten worden gevoerd met de andere ziekenhuizen in de regio.
Het LangeLand Ziekenhuis werd in 2015 gered door het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en het HagaZiekenhuis in Den Haag. Samen vormden zij de Reinier Haga Groep. Op termijn zouden de drie ziekenhuizen moeten fuseren. In 2019 werd duidelijk dat het niet boterde tussen de drie. Na jaren discussie is nu duidelijk dat Reinier de Graaf de groep verlaat. Dat zou op 1 juli al moeten gebeuren, maar het is de vraag of die datum wordt gehaald. Het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis moeten dan wel gaan fuseren. Maar om dat betaalbaar te houden zijn er forse ingrepen nodig in Zoetermeer, staat in het Hoofdlijnenakkoord.
Voorzitter Wieger Visser van de cliëntenraad sluit de brief af met de conclusie dat hun wensen snel uitgevoerd moeten worden. Als dat niet gebeurt stapt de raad naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Die moet dan beoordelen of de Raad van Toezicht van de Reinier Haga Groep en de ziekenhuisbesturen steken hebben laten vallen in dit hele proces wat nu al meer dan drie jaar voortsukkelt.