Vlammenzee verwoest appartement: 'Er was veel paniek'

De vlammen sloegen bij de brand uit het appartement
De vlammen sloegen bij de brand uit het appartement © Regio15
DEN HAAG - 'Ik heb vliegensvlug mijn dochtertje wakker gemaakt en ben met de hond naar buiten gevlucht. Op de eerste verdieping zag ik een enorme vuurzee en stond het blauw van de rook.' Dat vertelt Tamara, bewoner van het complex aan de Weesperstraat in Den Haag, waar een appartement werd verwoest door een flinke uitslaande brand. De bewoners van het huis raakten lichtgewond, een kat overleefde de brand niet.
De schade aan de woning op de eerste verdieping isde ochtend na de brand goed te zien. Meerdere ramen zijn dichtgetimmerd met houten panelen en de muren hebben veel roetschade. Het balkon aan de achterkant is compleet zwartgeblakerd door de felle brand. 'Buiten voelde ik de enorme hitte van de vuurzee en zag ik hoe de vlammen steeds groter werden. Ondanks dat de schade in mijn huis meevalt, ben ik enorm geschrokken. Het moet allemaal nog even bezinken', eindigt Tamara aangeslagen.
De schade aan de woning bij daglicht
De schade aan de woning bij daglicht © Omroep West
Ook Katherina ziet hoe het vuur zich in de nacht van maandag op dinsdag binnen mum van tijd verspreidt. De vrouw die schuin tegenover het brandende huis woont, hoort meerdere knallen en ziet hoe de bewoners zichzelf weten te redden. 'Toen ik door mijn raam naar buiten keek, zag ik ze op hun balkon staan. Het vuur werd steeds erger en ik heb ze uiteindelijk naar beneden zien springen. Er was veel paniek en het was heel heftig om mee te maken', vertelt ze.

Smalle straatjes en werkzaamheden

Voor de brandweer was het nog een hele klus om bij de brand te komen. Veel straten in de buurt liggen op dit moment open in de wijk. Ook is het voor de omwonenden niet altijd even makkelijk om een parkeerplek voor de deur te vinden. 'Ik zag vannacht dat er een auto fout geparkeerd stond waardoor de brandweer moeite had met parkeren. Er wordt hier wel vaker fout geparkeerd, maar gelukkig is het nu goed afgelopen', zegt Katherina.
Buurtbewoner Johan, die op loopafstand van het afgebrande appartement woont, bevestigt de problematiek. 'Er zijn hier veel smalle straten en regelmatig wegwerkzaamheden', zegt hij terwijl hij wijst naar de witte barriers voor zijn deur. Ook Johan zag de vlammen naar buiten slaan en is blij dat de brandweer alsnog snel heeft kunnen handelen. 'Dit wil je niet meemaken, het is verschrikkelijk. Gelukkig is er niemand overleden', eindigt hij.

Frituurpan

De woning waar de brand woedde, is volgens de brandweer onbewoonbaar. 'De mensen die er woonden hebben verklaard dat ze met een frituurpan bezig waren', zegt een woordvoerder van de brandweer. De bovenliggende woning heeft veel rookschade en de benedenburen hebben last waterschade. Het is niet bekend wanneer zij terug naar huis kunnen. Een aantal andere bewoners in het complex kunnen weer terug als netbeheerder Stedin de stroom heeft aangesloten.
De schade aan de achterkant van het appartement
De schade aan de achterkant van het appartement © Omroep West