Myron na vechtpartij van 15 seconden dood achtergelaten: 'Laffe strijd'

Moordzaak Myron van start
Moordzaak Myron van start © Regio15
DEN HAAG - Myron was vorig jaar volstrekt kansloos toen hij in een gevecht met negen jongeren terecht kwam. De 17-jarige Hagenaar werd zo het slachtoffer van een voortdurende ruzie tussen jeugdgroepen uit Delft en Den Haag. De negen jongens hadden hierbij het plan om slachtoffers te maken. 'Er gaat er eentje plat', zou een van de verdachten in de groepschat hebben gezet.
Myron werd op 6 mei 2021 doodgestoken op de Rijswijkseweg in Den Haag. 'Zijn leven is geëindigd eigenlijk nog voor het goed en wel begonnen was', vertelde de officier van justitie dinsdag in de rechtbank. Hier stonden de eerste twee verdachten terecht. Omdat beide jongens minderjarig waren op het moment van de steekpartij vond de zitting achter gesloten deuren plaats.
De steekpartij was een reactie op een vechtpartij een uur eerder in de stad. Een jongen van de jeugdgroep uit Delft had daarna vrienden opgeroepen om naar Den Haag te komen voor een gevecht. Hierbij werd deze jongen zelf neergestoken, waarop zijn vrienden in actie kwamen. Ze wilden wraak nemen op leden van de anderen groep. Er werden messen en vuurwapens opgehaald. 'Er gaat er eentje plat', stuurde een van de jongens die dinsdag voor de rechter stond in de groepschat.

'Zo kun je altijd winnen'

De negen verdachten gingen naar de Rijswijkseweg, waar ze hun auto's parkeerden en op zoek gingen naar iemand. Ze waren op weg terug naar hun auto toen Myron nietsvermoedend uit een tram stapte. Een van de verdachten herkende de Hagenaar en riep zijn vrienden.
Myron werd hier volgens de officier ingesloten door vier jongens van de groep en tegen de muur gedrukt. Hij werd daarna onderuit geschopt en voordat de overige vijf verdachten bij Myron konde komen was hij al doodgestoken. Binnen 15 seconden was de strijd voorbij. Een oneerlijke, laffe strijd, zo zei de officier. 'Zo kun je altijd winnen.'

Drillrap wordt misbruikt

De tiener werd zo een volgend slachtoffer in de groeiende rivaliteit tussen jeugdgroepen in de regio. De gevechten worden vaak in verband gebracht met drillrap. Volgens de officier wordt deze muziekstroom hierbij misbruikt. 'Muziek is nooit bedoeld als aanzet tot het doden van anderen', betoogde ze tijdens de zitting. 'Dit zijn jongens die alleen maar willen vechten. En niet één op één, nee, ze verschuilen zich achter de groep.'
De officier van justitie eiste tegen de twee verdachten die dinsdag voor de rechter stonden dan ook de maximale straffen binnen het jeugdrecht. 'Voor de nu 17-jarige verdachte was dit een straf van 1 jaar jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De inmiddels 18-jarige jongen die zei dat 'iemand plat moest', moet als het aan het OM ligt twee jaar de jeugdgevangenis in en daarna een jeugd-tbs-behandeling krijgen.

Uitspraak 23 november

De overige zeven verdachten in deze zaak staan deze en volgende week terecht. De rechtbank zal tegen alle negen verdachten tegelijk op 23 november uitspraak doen.