'Uniek in Nederland': Delftse raad stemt in met bouw van woonwijk in industriegebied

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DELFT - De gemeenteraad van Delft heeft dinsdagavond ingestemd met het plan om een woonwijk te bouwen midden in industriegebied Schieoevers. Volgens de gemeente is dit plan 'uniek in Nederland'. Tijdens de raadsvergadering werd nog tot het laatste moment gesleuteld aan de plannen om bedrijven tegemoet te komen. Bedrijven in het gebied gaven eerder aan zich grote zorgen te maken over fouten in de plannen en overwegen nu naar de Raad van State te stappen.
De woonwijk van 6500 woningen komt te liggen tussen zware industrie en een evenemententerrein in. Daarnaast komen er ook 2000 banen voort uit bedrijven die zich in het gebied moeten vestigen en komt er een nieuwe brug over de Schie. Jarenlang is er onderzoek gedaan en overlegd, met als gevolg een plan dat bestaat uit 6700 pagina's.
Door middel van maar liefst zestien moties en amendementen probeerden raadsleden tegemoet te komen aan de kritiek van de bedrijven. Bedrijvenvereniging Schieoevers (BKS) is blij met die steun: 'De raad heeft een hele goede betrokkenheid getoond', zegt voorzitter Nils Eekhout. 'Los van wat eruit komt is dat wat we nodig hebben.'

Fouten

Alle aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat een registratiesysteem dat bedrijven beknotte op het laatste moment uit de plannen is gehaald. En een bedrijf dat plaats moet maken, krijgt langer de tijd om een nieuwe locatie te vinden. De gemeente wil ondernemers in de toekomst ook meer gaan betrekken bij het project.
Bedrijvenkring Schieoevers ziet nog fouten in de plannen en hoopt dat die er komende tijd nog uit te halen zijn. De gemeente geeft aan dat een bestemmingsplan in principe niet meer aan te passen is nadat het is aangenomen. De kans is groot dat bedrijven die worden ingeperkt naar de Raad van State stappen. Ze hebben nu twaalf weken de tijd om daar een besluit over te nemen.

Lijm & Cultuur

Het bedrijf dat het zwaarst getroffen wordt door de plannen is Lijm & Cultuur, dat al vijftien jaar evenementen organiseert in en rondom voormalige fabriekshallen. Het bedrijf vindt nieuwe strengere regels onterecht, maar een motie om die regels ongedaan te maken werd niet aangenomen.
'Het is wrang', zei wethouder Maaike Zwart over de situatie. 'We moeten kiezen tussen belangen.' Er komt nog wel een onafhankelijk expert die nog een keer naar de situatie gaat kijken.
Industrieterrein Schieoevers, waar de woonwijk komt
Industrieterrein Schieoevers, waar de woonwijk komt © ANP - Your Captain
Raadsleden hadden complimenten voor wethouder Maaike Zwart vanwege haar meedenken met de raad: CDA'er Gerrit Jan Valk noemt dat een 'Wat kan wel houding'.
Bedrijvenvereniging Schieoevers zegt te gaan kijken wat de wijzigingen precies voor gevolgen hebben. Eerder gaf de bedrijvenkring aan dat zeven bedrijven zouden worden ingeperkt door de plannen.

Tijdsdruk

Ondernemers zeiden vorige week dat er nog tegenstrijdigheden en slordigheden in de plannen staan omdat de gemeente onder tijdsdruk staat. Het Rijk geeft een forse subsidie voor de plannen, maar om daar gebruik van te kunnen maken moesten de plannen nu aangenomen worden.
De partijen Hart voor Delft, SP en Onafhankelijk Delft stemden tegen de plannen. 'Iedereen is zo gefocust op dat het plan gered moet worden', zei Joost van der Sluis van de SP. 'Maar dit is een sterfhuisconstructie voor bedrijven.'