Celstraffen van tien en veertien jaar geëist in zaak doodgestoken Myron (17)

Vijf van de verdachten in de zaak-Myron | Tekening: Theresa Hartgers
Vijf van de verdachten in de zaak-Myron | Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft straffen van veertien en tien jaar cel geëist tegen twee verdachten in de zaak rondom de doodgestoken Myron (17). Volgens het OM zijn Maclouly V. en Zeverino P. schuldig aan het medeplegen van moord. V. hoorde veertien jaar celstraf tegen zich eisen, P. moet als het aan het OM ligt tien jaar de cel in.
In de rechtszaal toonde de 22-jarige Maclouly V. nog wel berouw tegen de vader van Myron: 'Ik had hem nooit een trap mogen geven. Ik neem de volle verantwoordelijkheid voor wat ik heb gedaan. Ik wilde u dat zeggen en in de ogen kijken.' V. zou niet degene zijn die Myron heeft gestoken, maar hij geeft wel toe hem te hebben geschopt.
In totaal staan negen verdachten terecht voor de dood van de 17-jarige Myron, die werd doodgestoken na een mogelijke drillrapruzie. Twee van de negen verdachten kwamen woensdag aan het woord tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank van Den Haag. Naast Maclouly V. is dat Zeverino P. Beide mannen beweerden geen drillrapper te zijn.
In zijn verklaring vertelde V. wel dat hij met de andere verdachten rondliep in het Schipperskwartier op zoek naar rivalen, maar die vonden ze niet. Toen stapte opeens Myron uit de tram. 'Hij rende weg, werd tegen de grond geduwd, ik heb hem een trap tegen zijn benen gegeven, daar heb ik spijt van', zegt V. Na die trap zou hij in paniek terug naar zijn auto zijn gegaan. Hij meldde zichzelf bij de politie. 'Ik hoorde later dat Myron was overleden.'
Ook ontkent V. dat hij iets met drillrap te maken heeft: 'Dat is voor jongens van 16, 17 jaar. Wij zijn volwassen jongens. Ik was daar voor mijn neefje.' De rechter gaf aan die verklaring van Maclouly V. niet zo maar te geloven. 'Ook de jongens op de Pier zeiden niets met drillrap te maken te hebben', kaatste de rechter terug, verwijzend naar een bekende drillrapzaak.
Daarop ontstond er onrust in de zaal: 'Dus u heeft al een oordeel', werd er geroepen. De parketpolitie moest de familieleden kalmeren. De advocaat van Maclouly V. vond de opmerking van de rechter 'op het randje' en zegt dat 'de schijn van vooringenomenheid' is gewekt. Ze heeft uiteindelijk de rechter niet gewraakt.
De tweede verdachte die vandaag een verklaring aflegt, Zeverino P., was minder spraakzaam. Ook hij verklaarde geen drillrapper te zijn en dat hij naar de Rijswijkseweg was gegaan om naar een coffeeshop te gaan.

Snapchat-berichten

Het OM presenteerde in de rechtszaal met camerabeelden en Snapchat-berichten hoe de aanloop naar de dodelijke steekpartij verliep. Daarbij werden ook beelden getoond van een steekpartij eerder die dag in Den Haag, waarbij een destijds 14-jarige jongen gewond raakte.
Verder was te zien hoe twee auto's parkeerden op de Rijswijkseweg, bij de Laakbrug, waar in het zwart geklede mannen uitstapten. Daarnaast zijn er beelden van Myron in de tram, op weg naar precies die plek waar de mannen op zoek naar iemand lijken te zijn. Net wanneer ze weer weg willen gaan, stapt Myron uit de tram.

Myron ligt tegen een gevel

Op de beelden is te zien hoe Myron tegen een gevel ligt, terwijl hij wordt getrapt en geslagen door meerdere verdachten. Zeverino P. heeft niet meegedaan aan de vechtpartij, Maclouly V. wel, dat geeft hij ook toe: 'Dit hele moment is heel snel gegaan.' De politie heeft uitgerekend dat het 15 seconden heeft geduurd.
Myron is overleden aan een steekwond van 17,5 centimeter. De politie denkt dat Giovanni, een van de andere verdachten, gestoken heeft. Dat is niet goed te zien op de beelden. De zaak van Giovanni wordt op een latere zittingsdag behandeld.

'Wij hadden drie kinderen, nu nog twee'

De vader van Myron, die bij de zitting aanwezig was, heeft de zaal verlaten voordat de beelden werden getoond. Iemand van Slachtofferhulp leest zijn verklaring in de rechtszaal voor: 'Niemand praat. Er wordt gezwegen of ontkend. Was het een waarschuwing, stoer gedrag? Kon het niet met blote handen?', vraagt Myrons vader zich af. 'Voor ons is geen straf hoog genoeg. Heb je spijt, ben je zenuwachtig? Besef je wat je gedaan hebt? Wij hadden drie kinderen, nu nog twee.'
Tegen het einde van de zitting richtte verdachte Maclouly V. zich rechtstreeks tegen de vader van Myron: 'Ik had hem nooit een trap mogen geven. Ik neem de volle verantwoordelijkheid voor wat ik heb gedaan. Ik wilde u dat zeggen en in de ogen kijken.'

Zaak tegen negen verdachten

Voor de rechtbank in Den Haag dient deze en volgende week de zaak tegen de negen jongens en jonge mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Myron Ampofo. De verdachten, afkomstig uit Delft, Den Haag en Zoetermeer, zouden allemaal in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij het steekincident dat de 17-jarige Myron het leven kostte. Voor de rechtszaak zijn vijf dagen uitgetrokken. Op de eerste dag was de behandeling achter gesloten deuren omdat de verdachten minderjarig waren ten tijde van de steekpartij.