Brand in woonzorgcentrum: tien woningen ontruimd en onbewoonbaar

Eén van de bewoners wordt naar buiten gebracht door hulpverleners
Eén van de bewoners wordt naar buiten gebracht door hulpverleners © Regio15
DEN HAAG - In de Newtonstraat in Den Haag heeft donderdagochtend vroeg brand gewoed in een woonzorgcentrum. Het gaat om een complex met aanleunwoningen van zorgorganisaties Middin en Florence. Er zijn tien woningen ontruimd. De appartementen zijn voorlopig onbewoonbaar, heeft de brandweer bekendgemaakt.
De brand woedde in een woning op de bovenste etage, maar heeft zich niet uitgebreid door het complex. De bewoner is uit zijn huis gehaald door een bedrijfshulpverlener (BHV'er). De brandweer heeft de brand kunnen blussen.
Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn alle andere woningen op dezelfde etage ontruimd en worden gecontroleerd op koolmonoxide.
Brand in woonzorgcentrum Newtonstraat
Brand in woonzorgcentrum Newtonstraat © Regio15
Een aantal bewoners van het woonzorgcentrum is door ambulancepersoneel nagekeken. Mensen hadden rook ingeademd. Vooralsnog kan de rest van de bewoners van het complex volgens de brandweer in hun huis blijven.
Stichting Salvage gaat zich samen met de gebouw eigenaar richten op het zo snel mogelijk bewoonbaar maken van de meeste appartementen.
Luister hier naar het interview met brandweerwoordvoerder Jan van der Veer in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West:
Een bewoner van het complex vertelt dat hij rond half zes 's ochtends het brandalarm af hoorde gaan: 'Dat gebeurt hier wel vaker, dan zijn mensen aan het koken.' Maar dit keer ging het alarm niet uit en werd de bewoner verrast door veel brandweerwagens in de straat. De bewoner reageert kalm: 'Ik schrik niet zo snel.' Hij is zelf naar buiten gegaan.