Dak- en thuislozen hoeven toch niet te betalen voor winteropvang

Daklozen hoeven deze winter in Den Haag niet buiten te slapen
Daklozen hoeven deze winter in Den Haag niet buiten te slapen © ANP
DEN HAAG - Dak- en thuislozen die in Den Haag gebruik willen maken van de permanente winteropvang hoeven daar toch geen eigen bijdrage van vier euro per dag voor te betalen. De bijdrage had moeten voorkomen dat de opvang mensen zou trekken voor wie het niet bedoeld is. Maar de gemeenteraad stak hier een stokje voor. 'Toegangsgeld vragen zet de basis van de winteropvang onder druk', vindt Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP.
Over anderhalve week gaat de winteropvang in het voormalige HagaZiekenhuis aan de Sportlaan open. Tot en met maart volgend jaar zijn daar 120 opvangplekken beschikbaar voor 24-uursopvang. Alle dak- en thuislozen mogen hier gebruik van maken, ook de mensen die er normaal gesproken geen recht op hebben. Dat is anders dan de winterkouderegeling. Deze opvang gaat alleen open als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt zakt.
De nieuwe coalitie van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA heeft in het akkoord vastgelegd dat er een vaste locatie moet komen voor zowel de permanente winteropvang als de winterkouderegeling. Dat is nog niet gelukt. Het HagaZiekenhuis is een tijdelijke locatie. Voor de winterkouderegeling wordt dit jaar een leeg schoolgebouw aan de Rooseboomstraat gebruikt. Hier zijn 100 opvangplekken. Ook deze locatie is tijdelijk.
Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP is tevreden over de permanente winteropvang, die de afgelopen twee jaar ook al openging in Den Haag. 'Niemand zou op straat moeten slapen en zeker in de winter niet', zei Klokkenburg donderdag in een debat in de gemeenteraad. 'Daarom zijn wij blij met de opening van de permanente winteropvang. Maar er zit een zwart randje aan.'

Bedelen in de hand werken

Klokkenburg is niet te spreken over de eigen bijdrage van vier euro per persoon per dag die mensen moeten betalen en diende hierover een motie in. 'Het druist in tegen de uitdrukkelijke wens van de raad om een laagdrempelige winteropvang te openen', stelde zij. 'Als je drempels opwerpt en toegangsgeld gaat vragen dan zullen sommige mensen geen gebruik maken van de opvang en zullen zij toch op straat slapen. Ook wordt bedelen hiermee in de hand gewerkt.'
Sebastian Kruis van de PVV maakte zich juist zorgen over de aanzuigende werking die een gratis permanente winteropvang in Den Haag heeft op dak- en thuislozen uit andere gemeenten. 'Hoe gaat het college dat probleem oplossen?' vroeg Kruis.

Aantrekkende werking

Volgens wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) deelt het college de zorgen over de aantrekkende werking van de opvang, maar zoekt het stadsbestuur nog naar manieren om 'oneigenlijk gebruik' van de opvang te voorkomen. 'De permanente winteropvang is bijvoorbeeld niet bedoeld als shortstay voor Oost-Europese arbeidsmigranten', zei zij.
Een eigen bijdrage is mogelijk een van de manieren om oneigenlijk gebruik tegen te gaan, maar het invoeren van een eigen bijdrage is misschien te snel in de plannen terecht gekomen, zo erkende Vavier. Ze leek er daarom begrip voor te hebben als de raad een streep zou zetten door de eigen bijdrage. Dat is dan ook wat er gebeurde. De gehele raad, op de PVV na, stemde voor de motie van de ChristenUnie/SGP.