Harry Styles in november te bewonderen in Leiden

Harry Styles
Harry Styles © ANP
LEIDEN - Dat beroemdheid Harry Styles niet alleen zanger, maar ook filmacteur is, weten we sinds de kaskraker Dunkirk. Speelt de singer-songwriter en voormalig boybandlid van One Direction daarin 'slechts' een bijrolletje, in de nieuwe film My Policeman is een hoofdrol voor hem weggelegd. Die rol als getrouwde, biseksuele politieagent zal de nodige tongen losmaken. En misschien is het niet de beste film op het Leiden International Film Festival (LIFF), het is wel de enige mogelijkheid waar je hem in de Nederlandse bioscoop kunt zien.
Wellicht dus alsnog een goede reden om naar Leiden te gaan. En als je er dan toch bent, kun je daar meteen een hele dag in de bioscoop aan vastplakken, want het aanbod aan goede en interessante films is opnieuw groot. Scrollend door de ruim honderd titels heb je al gauw last van keuzestress. Om het wat gemakkelijker te maken, hebben we tien gevarieerde filmtips. Want dat is ook het LIFF: er is voor ieder wat wils.
Tip 1 - Triangle of Sadness
In zijn vorige film The Square moest de kunstelite het ontgelden. Deze keer neemt regisseur Ruben Östlund influencers, modellen en andere (belang-)rijke mensen op een luxecruise op de hak. Kapitein Woody Harrelson neemt het ondertussen op tegen een Russische oligarch. Winnaar van een Gouden Palm in Cannes.
Tip 2 - Marcel the Shell with Shoes On
Originele klei-animatiefilm over, je verzint het niet, een kleine zeeschelp. Als ze ontkomen aan een ramp, duikt hij samen met zijn oma onder in een Airbnb. Maar daar worden ze ontdekt door de eigenaar, die tevens documentairemaker is. Zijn filmpjes over Marcel gaan viral.
Tip 3 - Muru
De Nieuw-Zeelandse agent 'Taffy' Tawharau wordt op de proef gesteld als hij moet kiezen tussen zijn eigen volk en de overheid, die zijn Maori-gemeenschap als terroristen beschouwd en besluit op een schooldag het dorp binnen te vallen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Inwoners van Ruatoki spelen zichzelf. Absolute aanrader!
Tip 4 - Holy Spider
Waargebeurd verhaal over de seriemoordenaar Saeed Hanaei, die begin deze eeuw zestien prostituees vermoorde in de Iraanse pelgrimsstad Mashahd. Als de journaliste Rahimi zich op dit verhaal stort, ontstaat een kat-en-muisspel tussen haar en de seriemoordenaar, die langzamerhand een heldenstatus verkrijgt onder de inwoners. Zar Amir-Ebrahimi won met haar rol de prijs voor beste actrice op het Cannes Film Festival.
Tip 5 - RRR
Actiefilm? Musical? Historisch drama? Romantische komedie? Dit ruim drie uur durende Bollywoodspektakel is het allemaal, en meer. Ook al op Netflix te zien, maar speciaal naar Leiden gehaald om éénmalig op het grote doek te vertonen. Mag je eigenlijk niet missen.
Tip 6 - Close
Hartverscheurend verhaal over een bijzondere vriendschap tussen twee puberjongens. Van de Belgische filmregisseur Lukas Dhont, die eerder ook al heel veel prijzen in de wacht sleepte met de speelfilm Girl. Ook met Close ging hij in Cannes niet met lege handen naar huis toe (winnaar Grand Prize).
Tip 7 - Rose
Wie van Deense tv-series houdt, is hier aan het juiste adres. Actrice Sofie Gråbøl (bekend van The Killing) speelt de schizofrene Inger, die samen met haar zus op een stedentrip naar Parijs gaat. Omdat Inger geen enkel blad voor de mond neemt, leidt dit gegarandeerd tot ongemakkelijke situaties. Hartverwarmende roadmovie.
Tip 8 - Blackmail
LIFF pakt elk jaar uit met bijzondere edities van een filmklassieker. Dit jaar wordt Blackmail van Hitchcock (uit 1929) onder handen genomen. De allereerste Britse geluidsfilm is tevens Hitchcocks laatste zwijgende film. En die wordt nu voorzien van een splinternieuwe soundtrack, die live wordt gespeeld door het James Whale Orchestra en het Utrechtse Postland Ensemble. Unieke filmervaring.
Tip 9 - The Banshees of Inisherin
Padraic en Colm zijn vrienden voor het leven. Totdat Colm onverwachts een einde maakt aan die vriendschap en een keihard ultimatum stelt. Maar zo makkelijk komt hij er niet van af. Hoe ver wil Padraic gaan om de relatie te herstellen? Van de Oscar-winnende regisseur Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri).
Tip 10 - How to Blow Up A Pipeline
Regisseur Daniel Goldhaber keert terug naar het LIFF met een thriller over een groep jonge klimaatactivisten, die de daad bij het woord (van een manifest van de Zweedse milieu-activist Andres Malm) voegt. De titel zegt het al: hoe blaas ik een oliepijpleiding op? Door LIFF getipt als mogelijke doorbraakfilm van het jaar en voorafgaand aan het festival beloond met de Alexander Mouret Award 2022.
'How To Blow Up a Pipeline' krijgt de Alexander Mouret Award 2022
'How To Blow Up a Pipeline' krijgt de Alexander Mouret Award 2022 © LIFF
Het Leiden International Film Festival is van donderdag 3 tot en met zondag 13 november. Het volledige programma vind je hier.