Eenzame theaterbezoekers gekoppeld aan buddy, samen naar theater

Koffie drinken in de foyer van een theater
Koffie drinken in de foyer van een theater © ANP
DEN HAAG - De Leidse Schouwburg gaat de strijd aan met eenzaamheid. Wie er tegenop kijkt om alleen naar het theater te gaan, kan zich laten koppelen aan een theaterbuddy. De organisatie hoopt mensen die nu thuisblijven over de streep te trekken om toch naar een theatervoorstelling te komen.
Het 'buddy'-project heeft geen romantische doeleinden. 'Het is absoluut geen datingshow. Je ontmoet elkaar bij het theater en bezoekt de voorstelling. Je hebt aanspraak, kunt de voorstelling bespreken en bent nooit meer alleen in de pauze', vertelt Monique Aalbers van de Leidse Schouwburg. Volgens Aalbers kijken 'alleengaanden' vaak op tegen de pauze. 'Ze voelen zich eenzaam. Daar willen we graag iets aan doen.'
De eerste voorstelling met theaterbuddy’s is op zondagmiddag 6 november. 'Thijs van de Meeberg komt optreden. Deze winnaar van het Leids Cabaret Festival in 2015 brengt een programma dat geschikt is voor jong en oud', zegt Aalbers.

Overdag naar het theater

De cabaretier is het 'gevolg' van een ander project van het theater. 'Van de Meeberg is geselecteerd door onze Overdagraad. Dat is een groepje ouderen die, in plaats van ’s avonds, liever overdag naar de schouwburg gaat. Op zondagmiddag bepalen zij zelf welke artiest komt optreden. Dat is op 6 november dus Thijs van de Meeberg', legt Aalbers uit.
Dat de voorstelling is georganiseerd door ouderen, betekent niet dat dit ook automatisch de doelgroep van de theaterbuddy’s is. 'Natuurlijk zijn er alleenstaande ouderen, maar ook jonge mensen kunnen er tegenop kijken om alleen naar het theater te gaan. De theaterbuddy’s zijn er dan ook voor iedereen', zegt Aalbers.

Volgend jaar evalueren

Na de eerste voorstelling waarbij theaterbuddy’s welkom zijn, volgen er meer. 'Dit moet je een paar keer organiseren voordat je weet of het een succes is of niet.' Eind 2023 volgt een evaluatie en wordt besloten of de buddy’s blijven.
Leidse Schouwburg aan de Oude Vest
Leidse Schouwburg aan de Oude Vest © Sleutelstad