Voorman Pegida aangehouden bij protest in Den Haag

Politie bij de Pegida-demonstratie
Politie bij de Pegida-demonstratie © District8
DEN HAAG - Voor de tweede dag op rij is Edwin Wagensveld, de leider van de anti-islamgroepering Pegida, aangehouden bij een demonstratie waarbij hij dreigde een koran in brand te gaan steken. Wagensveld werd zondag aangehouden op de Bezuidenhoutseweg in Den Haag, meldt de politie.
Pegida demonstreerde zondag, net als een dag eerder, met een handvol mensen. Er waren ook enkele tientallen tegendemonstranten aanwezig. Tot ongeregeldheden kwam het niet.
De gemeente Den Haag ontbond uiteindelijk het Pegida-protest. 'Demonstranten wilden de Koran tijdens deze demonstratie zeer provocerend inzetten. Om wanordelijkheden te voorkomen, is besloten dat alleen zonder korans mocht worden gedemonstreerd. Deelnemers weigerden dit, daarop is de demo ontbonden,' schrijft de gemeente op Twitter.

Korans in brand

Pegida had op sociale media al aangekondigd korans in brand te steken. De beweging had van de gemeentes Den Haag en Rotterdam toestemming om te demonstreren, maar was gewaarschuwd dat wanneer zaken in brand zouden worden gestoken, de bijeenkomst zou worden beëindigd.
Zaterdag was Wagensveld dus al aangehouden bij een soortgelijk protest in Rotterdam. Toen vanwege 'het roepen van een beledigende leus', aldus de politie. In Rotterdam protesteerden ongeveer 150 mensen tegen Pegida. Daarbij werd met vuurwerk, stenen en eieren gegooid.