Alles weer veilig na zeer grote brand woonboulevard Delft

Twee winkels lijken volledig verloren te zijn gegaan
Twee winkels lijken volledig verloren te zijn gegaan © Omroep West
DELFT - Het is weer veilig voor de omwonenden van de grote brand in Delft om terug naar huis te gaan. De brandweer geeft aan dat de brand nog wel woedt maar dat de rook niet meer gevaarlijk voor de omgeving is.
Omwonenden van de brand moesten aan het begin van de avond hun huis uit. Ze werden in het gemeentehuis opgevangen. Een omwonende vertelt dat er ineens een agente op de deur klopte. 'Die zei dat we met spoed eruit moesten en binnen vijf minuten met zijn alleen beneden moesten staan.' Er was kans op instorting of explosiegevaar, werd de bewoners verteld.
Rond 22.30 uur mochten ze weer terug. Volgens de brandweer zijn er metingen gedaan en zitten er in de rook die nu vrijkomt geen schadelijke stoffen meer. Mensen die eerder hun ramen en deuren moesten sluiten vanwege de brand, mogen die weer openen, als ze dat willen. De brandweer verwacht dat mensen geen overlast meer zullen hebben.
Nablussen grote brand woonboulevard Delft

Lastige brandhaard

Ondertussen is de brandweer nog volop bezig met het blussen van de brand. Het is lastig om bij de brandhaard te komen, omdat deze in het midden van het grote pand ligt. Hoe en waar de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. Volgens een omwonende is het begonnen in de JYSK. 'Ik zat voetbal te kijken en ineens rook ik iets en toen zag ik een partij vlammen uit de JYSK komen. Toen ik iemand van de winkel sprak, zei die dat er kortsluiting was geweest en dat de boel in brand stond.'
Onderzoek moet uitwijzen of dat ook echt gebeurd is. Maar eerst moet de brand onder controle zijn. Het vuur kan niet van binnenuit bestreden worden, legt de brandweer uit. Ze kunnen er niet bij komen. Met een grijper wordt het dak deels verwijderd. Dit moet ook voorkomen dat de brand overslaat.