Verslagenheid bij winkeliers woonboulevard Delft na grote brand: 'Het is schrikken'

Dit is de schade aan JYSK en GAMMA
Dit is de schade aan JYSK en GAMMA © Omroep West
DELFT - De schrik zit er maandagochtend nog goed in na de grote brand op woonboulevard Leeuw&stein in Delft. Nu zo'n honderd brandweerlieden de hele nacht bezig zijn geweest om het vuur uit te krijgen, kunnen verzekeringsmaatschappijen beginnen met het opnemen van de schade. En die is enorm. Veel winkels en bedrijven kunnen niet open. Getroffen ondernemers komen een kijkje nemen.
Bij een aantal bedrijven aan de weg Leeuw&stein is de stroom afgesloten. Daardoor kan vechtsportschool BJJ niet open, zo vertelt de eigenaar maandagochtend in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West. 'Ik werd zondag door mijn vader gebeld dat er brand was. Gelukkig ging het niet om ons gebouw, maar het was wel schrikken', laat hij weten. De stank is enorm, lesgeven is niet mogelijk.'
Jeroen van Mastrigt, eigenaar van Keukenstunter, was net een jaar open. Ook bij hem is er veel schade. De ondernemer verwacht dat hij voorlopig niet open kan. 'Ik werd zondag door vrienden getipt, terwijl ik mijn verjaardag aan het vieren was. Een mooi cadeau dit', spreekt hij cynisch. Hij mocht maandag even naar binnen in zijn zaak. 'Er is veel rookschade en waterschade. En wat gebeurt er met het pand van de buren wat echt helemaal verwoest is? Er zijn nog een hoop vraagtekens.'
Van Mastrigt is strijdbaar. 'We hebben de winkel niet nodig om keukens te kunnen leveren. Dus we gaan gewoon door, passen vandaag de website nog aan. Gelukkig heb ik ook een pand in Monster.'
De brand heeft grote schade aangericht
De brand heeft grote schade aangericht © Omroep West
Ook bouwmarkt GAMMA is getroffen. Volgens de winkelmanager is in het magazijn veel rook- en waterschade, omdat de brand in het dak woedde. 'Een deel van de gevel is gesloopt, zodat de brandweer er beter bij kon', zegt hij. 'De winkel is gelukkig wel intact, wij kunnen gewoon open vandaag.' Een vrouw die maandagochtend haar auto kwam ophalen, komt goed weg. Haar witte auto stond in het gebied van de afzetting, dicht bij de brandhaard, maar de schade valt mee.

Vuur na nacht blussen eindelijk uit

Volgens een woordvoerder van de brandweer was het vuur in een aantal bedrijfshallen en winkels moeilijk te bestrijden. 'De ruimtes zijn groot met veel gangen. Zeker de brand in het dak was lastig te blussen.' Om het vuur onder controle te krijgen, werd een blusrobot ingezet en ook is water uit de naastgelegen Delftse Schie gebruikt om te blussen. Vooral winkelketen JYSK en vloerenwinkel Carpetright zijn zwaar getroffen.
In deze video zie je de schade bij daglicht:
Flinke ravage na brand in woonboulevard
De brand ging gepaard met dikke, zwarte rookwolken. Daarom werd aan het einde van de zondagmiddag een NL-Alert verstuurd met de oproep om ramen en deuren te sluiten, en de mechanische ventilatie uit te schakelen. Het gebied waarin de waarschuwing werd verstuurd strekte zich uit van Leiden tot 's-Gravenzande.
Hoe de brand is ontstaan is onduidelijk. Omwonenden hebben het over kortsluiting bij JYSK, maar dat kan de brandweerwoordvoerder niet bevestigen. Het is überhaupt de vraag of de oorzaak ooit duidelijk zal worden, omdat de schade zo groot is. 'De brandweer heeft de locatie verlaten. Of er nog onderzoek mogelijk is weet ik niet.' Het is wel gelukt om een aantal spullen uit de winkel met een vorkheftruck op tijd naar buiten te rijden.
Sloopwerkzaamheden bij de getroffen bedrijven in Delft
Sloopwerkzaamheden bij de getroffen bedrijven in Delft © Regio 15

Omwonenden terug naar huis

Het vuur aan de Leeuwenstein brak aan het einde van de zondagmiddag uit en werd al snel opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Winkels werden ontruimd en direct omwonenden konden naar de opvanglocatie in het gemeentehuis van Delft. In de loop van de avond was het veilig genoeg om terug te keren.
Een deel van zowel de Leeuwenstein als de Schieweg is maandag voor al het verkeer nog afgesloten.