Drugslab aangetroffen in Nieuwerkerk aan den IJssel: pand jaar gesloten

Drugslab opgerold in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Drugslab opgerold in Nieuwerkerk aan den IJssel. © Gemeente Zuidplas
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - In Nieuwerkerk aan den IJssel is een drugslab met spoed gesloten, meldt de gemeente. Het gebouw is door burgemeester Han Weber gesloten omdat er een cocaïnewasserij in het pand zat. Het bedrijfspand aan de Albert van 't Hartweg moet voor de duur van 12 maanden dicht blijven.
Op 18 oktober ging de politie na een melding naar het pand toe. In het gebouw vonden de agenten een complete cocaïnewasserij. Via een chemisch proces werd er verstopte cocaïne uit cacao gehaald. Daarbij werden volgens de politie gevaarlijke chemicaliën gebruikt die in grote hoeveelheden in het bedrijfspand aanwezig waren.
Naast de harddrugs werden er in het pand ook goederen gevonden die gebruikt werden om de cocaïne te smokkelen en persen om cocaïneblokken te produceren. Daarnaast lagen er ook zakken hennep in het bedrijfspand.
Het pand stond vol met middelen die nodig zijn voor de productie van harddrugs.
Het pand stond vol met middelen die nodig zijn voor de productie van harddrugs. © Gemeente Zuidplas
Voor burgemeester Weber reden het pand een jaar te sluiten. 'Ik ben enorm geschrokken van de vondst van dit drugslab. Naast de vondst van grote hoeveelheden hard- en softdrugs, is de omgeving hier ook ernstig in gevaar gebracht. Niet alleen door het feit dat de georganiseerde drugshandel geweld met zich mee brengt met grote risico’s voor de openbare orde en veiligheid. Maar ook door de aanwezigheid van grote hoeveelheden gevaarlijke chemicaliën, die zonder enige vorm van veiligheidsmaatregelen werden opgeslagen in een bedrijfspand in een woonomgeving.'
Met de sluiting van een jaar hoopt de gemeente de bekendheid van het criminele circuit met dit drugspand te doorbreken. 'Het bestuurlijk optreden vanuit mijn kant is een herstelsanctie en is niet bedoeld als straf', legt de burgemeester uit. 'Het is aan de politie en het Openbaar Ministerie om het strafrechtelijk onderzoek hier voort te zetten. Gezamenlijk maken we in Zuidplas een vuist tegen dergelijke ondermijnende criminaliteit. Met de sluiting van het bedrijfspand wil ik de rust in de omgeving herstellen en de openbare orde en rechtsorde handhaven.