Gemeente breekt dakopbouw 'prutsende' aannemer af

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag start dinsdag met het afbreken van een dakopbouw van bouw- en makelaarsbedrijf Premium Huis. Uit onderzoek van Omroep West blijkt dat het Haagse bedrijf een spoor van vernieling achterlaat op verschillende plekken in de stad. 'Wij hebben een aannemer opdracht gegeven het bouwwerk op een veilige manier af te breken', schrijft de gemeente in een brief aan omwonenden van de Sneeuwbalstraat in de Haagse Bomenbuurt.
De kosten voor het afbreken van de dakopbouw worden geraamd op maximaal 80.000 euro. 'Die worden verhaald op Premium Huis,' zegt een gemeentewoordvoerder. 'We schieten dat nu voor omdat de veiligheid van de omwonenden vraagt om een nette en snelle verwijdering van het bouwwerk en het goed afdichten van het pand.'
De directe omwonenden van het bouwwerk in de Sneeuwbalstraat zijn blij dat de gemeente actie onderneemt tegen Premium Huis. 'Ze zijn begonnen met de steiger weg te halen,' zegt één van hen. De steiger stond er al anderhalf jaar. 'Daarna gaan ze beginnen met demonteren. Fijn dat ze er nu vaart achter zetten.'

Lekkages en vallend puin

Bouwbedrijf Premium Huis koopt voornamelijk bovenwoningen, zet er een verdieping op en verkoopt de huizen weer voor veel geld. Maar de kwaliteit van het werk is belabberd, werknemers slapen er tijdens de verbouwing en omwonenden hebben last van lekkages en puin dat naar beneden valt. Omwonenden deden eerder uitgebreid hun beklag bij Omroep West.
In de Sneeuwbalstraat in de Haagse Bomenbuurt werkt Premium Huis sinds januari 2021 aan een dakopbouw. De gemeente legde drie keer een bouwstop op en sloot en verzegelde de woning twee keer, omdat het bedrijf de bouwstop negeerde. 'Het is niet één incident, het is een soapserie. Ze overtreden elke vorm van regelgeving, ze negeren veiligheidsvoorschriften en veroorzaken overlast', zei bewoner Richard Jonker eerder. Hij deed de oproep de bouwvergunning van 'deze prutsers' in te trekken.

Bouwwerk is illegaal

In september gaf de gemeente gehoor aan die oproep. Vanaf dat moment staat de dakopbouw in de Sneeuwbalstraat er illegaal. 'Maar ze bouwen gewoon verder', vertelden omwonenden. Bouw- en omgevingsrecht-advocate Janina Hamann zei eerder dat het pand terug moet worden gebracht in originele staat van vóór de verbouwing. Maar wie dat zou gaan doen, was de grote vraag.
De gemeente heeft dinsdag besloten om gebruik te maken van spoedeisende bestuursdwang. Een aannemer heeft de opdracht gekregen het bouwwerk af te breken. 'De aannemer begint vandaag, onder toezicht van gemeentelijke inspecteurs', is te lezen in een brief aan de omwonenden die dinsdag is verspreid.' De verwachting is dat het bouwwerk voor de feestdagen is afgebroken.

Mogelijk meer intrekkingen van bouwvergunning

Het intrekken van de vergunning in de Sneeuwbalstraat kan volgens advocate Hamann ook zomaar leiden tot meer intrekkingen voor Premium Huis. 'De casus aan de Sneeuwbalstraat kan aanleiding zijn om toch nog eens bij andere bouwprojecten te kijken. Op het moment dat dan daar ook wordt geconstateerd dat hetzelfde gebeurt, kan ook daar de bouwvergunning worden ingetrokken.'
Omroep West sprak met meerdere gedupeerden van het bedrijf Premium Huis en kreeg na vorige publicaties reacties van veel meer mensen die klagen over de werkzaamheden van het Haagse bedrijf. Ze opereren niet alleen onder de naam Premium Huis, maar ze gebruiken ook de naam Deluxe Huizen BV. Het bouw- en makelaarsbedrijf is gevraagd om een reactie, maar heeft nog niet gereageerd.