Doorbraak LangeLand: redding ziekenhuis stap dichterbij na akkoord verzekeraars

Het LangeLand Ziekenhuis
Het LangeLand Ziekenhuis © ANP
ZOETERMEER - Zorgverzekeraars CZ, Menzis en DSW gaan akkoord met de plannen van de Reinier Haga Groep om uit elkaar te gaan. Dat betekent ook dat ze toekomst zien in een fusie tussen het kwijnende LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het Haagse HagaZiekenhuis. Dat hebben de verzekeraars dinsdag bekendgemaakt. Daarmee komt de redding van het LangeLand Ziekenhuis een stap dichterbij.
'Er moet snel duidelijkheid komen voor de zorg in Zoetermeer', zegt DSW-topman Aad de Groot. 'Als die duidelijkheid er niet komt implodeert het LangeLand Ziekenhuis en daar is niemand bij gebaat.' CZ zegt daarover: 'Straks loopt iedereen weg bij dat ziekenhuis en dat kan niet.'
Het LangeLand Ziekenhuis trad in 2015 toe tot de Reinier Haga Groep waarin toen het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en het HagaZiekenhuis in Den Haag zaten. Beide ziekenhuizen redden het al jaren kwakkelende Zoetermeerse ziekenhuis van een faillissement met miljoenenleningen. Maar de groep ligt inmiddels al jaren in een vechtscheiding. Reinier de Graaf wil zelfstandig verder en het HagaZiekenhuis moet gaan fuseren met het LangeLand, staat in plannen waar Omroep West in mei van dit jaar over publiceerde.
De verzekeraars willen 20 miljoen euro steken in het LangeLand Ziekenhuis. Het Haga en Reinier de Graaf doen ongeveer dit zelfde bedrag in de pot. Daarmee is het LangeLand Ziekenhuis gered.

Banken nog niet akkoord

Deze goedkeuring van de verzekeraars is een doorbraak in een proces dat al jaren aansleept. Maar zonder goedkeuring van de banken kan er nog altijd niets, zij moeten namelijk onder andere de broodnodige nieuwbouw financieren. En juist die banken liggen nu nog dwars.
De Groot: 'Wij doen een dringend appèl op de banken om nu ook snel te tekenen. Dat zou voor 1 november moeten kunnen.' Voorwaarde daarvoor is wel dat ook het waarborgfonds voor de zorgsector de bezwaren intrekt. Dat is nog niet gebeurd.

Orthopedisch centrum

De verzekeraars hebben afgedwongen dat er een snellere evaluatie komt van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC). Dat is enkele jaren geleden geopend en ligt pal naast het gebouw van het LangeLand Ziekenhuis.
Het centrum draait tot nu toe minder goed dan gedacht. Ook de toekomstige ontwikkelingen rond het LangeLand kunnen leiden tot problemen. Daarom hebben de verzekeraars afgesproken al begin volgend jaar dit centrum 'te evalueren'.

Volwaardige IC nodig

Dat betekent volgens de verzekeraars niet dat het RHOC direct de deuren moet sluiten, maar dat zou wel een conclusie kunnen zijn. 'Als blijkt dat het businessplan gewoon gehaald wordt is er niets aan de hand', zegt De Groot van DSW. 'Maar', gaat hij verder: 'we moeten ook kijken naar bijvoorbeeld de IC (intensive care) in het LangeLand. Die wordt afgeschaafd en voor een topklinisch orthopedisch centrum heb je wel een volwaardige IC nodig.'
In plannen voor het LangeLand staat ook dat er dringend een nieuw pand gebouwd moet worden. Dat is goedkoper als er nauw samengewerkt wordt met de buren van het orthopedisch centrum. Er is eerder ook geopperd om het LangeLand helemaal zijn intrek te laten nemen in het moderne gebouw waar nu het orthopedisch centrum inzit.