Dochter doodgestoken Franklin: 'Hoe kunnen we zo'n duivels monster vergeven?'

Foto van Franklin bij de stille tocht
Foto van Franklin bij de stille tocht © Omroep West
DELFT - 'Hoe kunnen wij een duivels monster als jij ooit vergeven?' De dochter van de doodgestoken Franklin Windster uit Delft richtte zich dinsdag tijdens de rechtszaak tot de verdachte Anselmo R.. 'Je hebt onze levens in één flits verwoest.' Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van tien jaar tegen de 32-jarige verdachte.
De 58-jarige Franklin verschafte de man uit het Groningense Foxhol onderdak, maar eiste op 4 oktober vorig jaar dat R. elders ging slapen. Dat mondde uit in een felle woordenwisseling en in een dodelijke steekpartij op zijn dakterras aan de Burgwal.
De dood van Franklin leidde tot veel opschudding in Delft. Nabestaanden en vrienden hielden na zijn overlijden een stille tocht. Anselmo R. gaf zich de ochtend na de fatale steekpartij aan bij de politie. Hij stelde destijds gehandeld te hebben uit zelfverdediging: Franklin zou hem van de flat omlaag willen gooien.

'Ik zag hoe hij was toegetakeld'

De zus van Franklin heeft nog altijd veel last van nachtmerries, vertelde ze tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. 'Ik hoor dan de stem van mijn broer.' Zijn dochter vertelde dat ze het ontzielde lichaam van haar vader nog heeft gewassen. 'Ik zag hoe hij was toegetakeld door de messteken. Die beelden raak ik nooit meer kwijt.'
R. bleef dinsdag bij zijn verhaal en beriep zich op zelfverdediging. 'Franklin deed alles wat hij kon om mij over de reling te gooien', zei hij. Ook zou Franklin degene zijn geweest die hem aanviel met een mes. R. zou zich alleen maar verdedigd hebben, door de hand van Franklin weg te duwen. Het mes zou daardoor vanzelf in de zij van het slachtoffer zijn beland.
De 31-jarige verdachte Anselmo R. | Tekening: Theresa Hartgers
De 31-jarige verdachte Anselmo R. | Tekening: Theresa Hartgers
Uit de sectie op het lichaam blijkt echter dat Franklin tien steekwonden had. De officier van justitie noemde daarom het zelfverdedigingsverhaal van R. ongeloofwaardig. 'De verdachte probeert alleen maar zijn hachje te redden', reageerde de aanklaagster op de verklaringen van R. tijdens de zitting. Ze kon zich niet voorstellen dat een magere, oudere en verzwakte man de confrontatie met de veel sterkere en jongere verdachte had gezocht.
Volgens de officier van justitie was R. kwaad omdat hij uit de woning van Franklin werd gezet. 'De verdachte botvierde zijn boosheid op het slachtoffer.' Volgens de aanklaagster had Franklin genoeg redenen om R. uit huis te zetten. De vermeende dader zou onder meer het bed van de gastheer misbruiken om seks te hebben met een vrouw. Daarnaast zou hij rommel hebben veroorzaakt in het huis.
In één flits onze levens verwoest
De advocate van R. is er van overtuigd dat Franklin de ruzie begon. Onder invloed van alcohol en drugs zou Franklin agressief zijn geworden. 'Hij leek geen rem meer te hebben op de dag van het incident', liet zij zich ontvallen. Volgens de raadsvrouw bezorgde het 58-jarige overleden slachtoffer zijn buren op de Burgwal ook regelmatig overlast.
De zus van het slachtoffer verklaarde op de zitting dat Franklin nooit agressief was. Ze heeft veel last van nachtmerries. 'Ik hoor dan de stem van mijn broer.' Zijn dochter vertelde dat ze het ontzielde lichaam van haar vader nog heeft gewassen. 'Ik zag hoe hij was toegetakeld door de messteken. Die beelden raak ik nooit meer kwijt.' Ze richtte zich tijdens de zitting rechtstreeks tot verdachte R. 'Hoe kunnen wij een duivels monster als jij ooit vergeven...', zei ze. 'Je hebt onze levens in een flits verwoest.'

Schadevergoeding

De zus en dochter van Franklin eisen een schadevergoeding van tienduizenden euro's tegen R. De uitspraak volgt over twee weken.