'Weggestuurde Leidse hoogleraar kon jaren zijn gang gaan'

© ANP
LEIDEN - De vorige week in opspraak geraakte Leidse hoogleraar heeft zich gedurende 'meerdere jaren' schuldig gemaakt aan intimiderend en ongewenst gedrag tegen vrouwelijke collega's, waaronder seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook waren er al eerder signalen dat het mis was, waar onvoldoende mee is gedaan. Dat zegt Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur van Universiteit Leiden, tegen NRC.
Het gaat om hoogleraar theoretische sterrenkunde Tim de Zeeuw, bevestigen verschillende bronnen aan NRC. Ook bij Omroep West werd zijn naam genoemd door een bron. Over het besluit van het universiteitsbestuur om de naam van de hoogleraar ondanks zijn wangedrag niet bekend te maken én hem niet te ontslaan, bestaat onvrede binnen Sterrewacht Leiden, het instituut waarvan De Zeeuw oud-directeur is.
De hoogleraar, die in 2020 een fonds in het leven heeft geroepen voor jong wetenschappelijk talent, kleineerde en schoffeerde vrouwen in het openbaar. Ook maakte hij misbruik van zijn machtspositie als hoogleraar door te dreigen hun wetenschappelijke carrière te schaden. De Zeeuw werd vorige week weggestuurd, maar niet ontslagen.

'Ongewenst lichamelijk benaderd'

Collegevoorzitter Ottow erkent dat er naast intimidatie en ongepast gedrag sprake was van 'een component van seksuele intimidatie' door de hoogleraar. Minimaal één vrouw is door hem 'ongewenst lichamelijk benaderd', aldus Ottow, die naar eigen zeggen met de kwestie in haar maag zit. 'Er was sprake van een patroon.'