Gemeente Teylingen doet aangifte tegen raadslid

Joep Derksen
Joep Derksen © Gemeente Teylingen
TEYLINGEN - De gemeente Teylingen heeft aangifte gedaan tegen gemeenteraadslid Joep Derksen. Hij zou valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij de aanvraag voor een nieuw rijbewijs. Zijn oude rijbewijs was door de Franse politie ingenomen bij een forse snelheidsovertreding. Derksen verzweeg dat bij zijn aanvraag voor het nieuwe document.
Deze week werd duidelijk dat Derksen vorig jaar tijdens zijn verblijf in Frankrijk een verkeersovertreding heeft begaan. De ernst daarvan was zodanig dat de Franse politie zijn rijbewijs innam en hij geen voertuig meer mocht besturen. Vervolgens vroeg Derksen bij de gemeente Teylingen een nieuw rijbewijs aan.
De gemeente heeft dat wel afgegeven, maar werd later door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) teruggefloten omdat men daar ondertussen vanuit Frankrijk informatie had ontvangen dat het oude rijbewijs van Derksen was ingenomen. Door deze informatie tegenover de gemeente te verzwijgen, handelde hij in strijd met de wet.

Bergaf te hard gereden

Het raadslid, dat actief is voor de eenmansfractie Partij voor Teylingen, zegt dat er sprake is van 'een misverstand'. Hij zou in Frankrijk op een snelweg bergaf 46 kilometer sneller dan de maximumsnelheid hebben gereden, zegt hij in een verklaring op de website van zijn partij. Daardoor werd zijn rijbewijs ingenomen. 'De dienstdoende agent vertelde dat het rijbewijs ‘binnen één tot twee weken zou worden teruggestuurd', aldus Derksen.
Hij zou een boete hebben betaald en terug in Nederland hebben afgewacht totdat het rijbewijs vanuit Frankrijk zou worden verstuurd. 'Na ruim drie maanden wachten, kwam ik tot de conclusie dat het rijbewijs verdwenen was in de Franse bureaucratie. Ik had te hard gereden en de straf was uitgezeten, dus vroeg ik een nieuw rijbewijs aan.'

Misverstand uit de wereld helpen

Ook stelt Derksen dat hij heeft aangegeven dat zijn oude rijbewijs vermist was. 'Deze zomer gaf een ambtenaar op het gemeentehuis echter aan dat ik had moeten laten weten dat het rijbewijs was ingenomen en daarom volgens de regels niet vermist was.' Volgens Derksen is er sprake van een misverstand en heeft hij actie ondernomen om dat uit de wereld te helpen bij het Openbaar Ministerie.
Uit privacyoverwegingen willen de gemeente Teylingen en de politie niet ingaan op deze kwestie rond gemeenteraadslid Joep Derksen. Wel laat de gemeente weten dat zij de lijn heeft altijd aangifte te doen bij een verdenking van valsheid in geschrifte. 'Daarbij maakt het niet uit of het een raadslid of een andere inwoner van de gemeente betreft', aldus een woordvoerder.