Lokaal weekblad dreigt na 60 jaar te verdwijnen: 'Spaarpot bijna leeg'

Lokaal weekblad dreigt na 60 jaar te verdwijnen: 'Spaarpot bijna leeg'
Lokaal weekblad dreigt na 60 jaar te verdwijnen: 'Spaarpot bijna leeg'
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het ziet er niet goed uit voor de Groene Hart Koerier. Na bijna zestig jaar lijkt het einde van het huis-aan-huisblad van de voormalige gemeente Rijnwoude in zicht. Belangrijkste oorzaak: het wegvallen van de gemeentelijke pagina's in het blad.
Het huis-aan-huisblad valt al bijna zestig jaar op de matten bij de inwoners van Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn. Jarenlang plaatste de gemeente haar gemeenteberichten - Week in Beeld - in het blad. Ook toen gemeente Rijnwoude fuseerde met gemeente Alphen aan den Rijn behield de Groene Hart Koerier de gemeentepagina's.
Voor het jaar 2022 schreef gemeente Alphen aan den Rijn een aanbesteding uit voor haar Week in Beeld. De Groene Hart Koerier besloot mee te doen, evenals Rodi Media, de nieuwe uitgever van het Alphens Nieuwsblad en de Gouwe Koerier.
Alphens Nieuwsblad wordt verspreid in Alphen aan den Rijn, Aarlanderveen, Zwammerdam, Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk (en in delen van de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop); de Gouwe Koerier in Boskoop, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen.
Prijstechnisch kon het bod van de Groene Hart Koerier niet op tegen het bod van Rodi. 'De ambtenaren hebben uiteindelijk volledig voor de kostenefficiënte gekozen en hebben ervoor gekozen alles bij Rodi onder te brengen', vertelt Diana Baak van de Groene Hart Koerier.

'Wens raad genegeerd'

En dat schopt tegen het zere been van Stichting Groene Hart Koerier. 'De gemeenteraad heeft op verschillende momenten de opdracht aan het college en ambtenaren gegeven om de Groene Hart Koerier financieel te ondersteunen', legt Baak uit.
'Aanvankelijk via de route om de krant een betaalde opdracht te verstrekken om Week in Beeld te plaatsen, later via het verzoek een toereikende subsidie toe te kennen. Zowel de verantwoordelijke wethouder als het ondersteunend ambtenarenapparaat hebben echter stelselmatig de wens van de gemeenteraad genegeerd.'
Diana Baak
Diana Baak © Privéfoto
De stichting vindt dat de gemeenteraad en de inwoners van de vier dorpen waar het huis-aan-huisblad op de mat valt, aan de kant zijn geschoven. 'Door procedurele fouten of het niet serieus nemen van de door de Groene Hart Koerier ingediende aanbiedingen en aanvragen, is keer op keer geweigerd uit te voeren wat de gemeenteraad heeft opgedragen.'
Om toch voldoende financiën te hebben voor het blijven verspreiden van de Groene Hart Koerier in 2022, diende de stichting een subsidieaanvraag van 55.000 euro in bij gemeente Alphen aan den Rijn. De gemeente wees de aanvraag af. Wel zegde zij een eenmalige bijdrage toe van 10.000 euro uit het leefbaarheidsbudget.

Stichting tekent bezwaar aan

Tegen dat besluit tekende Stichting Groene Hart Koerier bezwaar aan. De stichting stelde geen 'economische activiteit' te zijn en dus ook geen bedrijfsmatige 'onderneming'. 'Wij mogen dus niet beoordeeld en vergeleken worden als een ‘onderneming’ (bedrijf) die als doel heeft het maken van winst.'
Ook verweerde de stichting dat de gemeente belangrijke informatie niet heeft opgestuurd naar de bezwarencommissie. Het zou gaan om vier pagina's van het aanvraagformulier, waar het financiële overzicht en de lijsten met informatieaanbieders van de Groene Hart Koerier onder andere te lezen waren. 'Hier is essentiële informatie onthouden die het functioneren en bestaansrecht van de Groene Hart Koerier duidelijk weergeeft', aldus Baak.

'Niet relevant'

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de informatie uit de ontbrekende pagina's voor het beoordelen van de subsidieaanvraag 'niet relevant is gebleken'. Het college heeft de aanvraag op grond van het uitbrengen van een huis-aan-huiskrant beoordeeld. 'Hierbij spelen de vele informatieaanbieders (en hun activiteiten) die graag in de Groene Hart Koerier (gratis) willen publiceren, geen doorslaggevende rol.'
De gemeente heeft de stichting laten weten dat zij hoger beroep kan indienen tegen het besluit van de Commissie van Bezwaar. Hiervan heeft de stichting afgezien, 'vanwege kosten en geen nieuwe argumenten', aldus de stichting.

3000 euro per krant

Inmiddels komt de bodem van de spaarpot van de stichting in zicht. 'Het drukken van een krant van zestien pagina's kost ongeveer 3000 euro per keer. Het aantal advertenties van lokale ondernemers is in de loop der jaren teruggelopen, deels omdat er steeds minder lokale ondernemers zijn en deels omdat internet een steeds belangrijkere rol speelt in de pr', meent Baak. Ook zijn de drukkosten sterk gestegen door de stijgende papierprijzen.
Diverse keren zijn de lezers van het huis-aan-huisblad opgeroepen om te doneren. 'Dat levert even een piek op, maar al snel zijn mensen vergeten te doneren. Dat biedt dus onvoldoende soelaas en je kunt er niet op bouwen. Een abonnementensysteem is ook geen optie, want dat brengt hoge administratiekosten met zich mee.'
Wethouder Gert van van Ham
Wethouder Gert van van Ham © Gemeente Alphen aan den Rijn
Onlangs heeft de stichting gesproken met wethouder Gert van den Ham (D66), die onder andere communicatie in zijn portefeuille heeft. 'Hij gaf aan dat er wat in het vat zit, maar dat het zeker tot begin december gaat duren voordat er definitief iets komt', zegt Baak.
'De Groene Hart Koerier wordt al heel lang op deze wijze aan het lijntje gehouden. Het bestuur heeft gemeld daar niet op te kunnen wachten zonder toezegging van een soort overbrugging. Zonder dat is het voor de Groene Hart Koerier einde oefening.'

Oproep tot actie

Dat er in november pas duidelijkheid volgt over de toekomst van het huis-aan-huisblad, noemt Ernst-Jan Stravers van de PvdA in Alphen aan den Rijn te laat. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week riep hij op tot actie. 'Vorige maand hebben wij gevraagd om urgentie op dit dossier. Het water staat bij de Groene Hart Koerier tot aan de lippen. De krant heeft aangegeven het tot het einde van dit jaar vol te kunnen houden in financieel opzicht, maar dan is het klaar', zegt Straver.
Gemeenteraadslid Ernst-Jan Straver
Gemeenteraadslid Ernst-Jan Straver © Studio Alphen
Niet in november, maar in oktober zou de knoop doorgehakt moeten worden, vindt Stravers. 'De wethouder moet erop acteren. Dat betekent: zorgen voor financiële middelen. Dat doe je bij de gemeenteraadsvergadering over de begroting, want dan bepaal je waar de financiële middelen van de gemeente heengaan het komende jaar. Die vergadering is aanstaande donderdag. Dus ik wil niet wachten op een notitie in november. Eer dat de notitie besproken en behandeld wordt, zijn we weer een stuk verder.'