'Klimaatactivisten moeten stoppen met vernielingen'

Klimaatactivisten in het Mauritshuis bij 'Meisje met de parel'
Klimaatactivisten in het Mauritshuis bij 'Meisje met de parel' © Twitter
DEN HAAG - Of klimaatactivisten moeten stoppen met vernielen? 'Ja', blijkt uit een poll die Omroep West lanceerde op Instagram. 85 procent van de stemmers is het eens met de vraagstelling, 11 procent vindt van niet en 5 procent heeft een andere mening. Een paar honderd mensen hebben gereageerd. 'De politie moet ze keihard met geweld aanpakken', vindt Tommy. Jonne noemt de vraag 'vreselijk geframed': 'Ik zag deze poll niet voorbij komen toen boeren alles blokkeerden en letterlijk in de fik staken'.
De poll, die donderdagochtend werd gepubliceerd, kwam op de dag dat het wereldberoemde schilderij 'Meisje met de parel' in het Haagse Mauritshuis het doelwit was van klimaatactivisten. Bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag zijn, nog voordat de bekladding plaatsvond, zakken vol kaartjes afgeleverd van mensen die zich ook zorgen maken over het klimaat. Actievoerder Daan van der Werf: 'Acties illustreren hoe urgent de problematiek is.'
Donderdag waren er twee klimaatacties in Den Haag, in het Mauritshuis en bij het hoofdkantoor van Shell:
Klimaatactivisten laten zich zien en horen in Den Haag
Donderdag het middaguur arriveerde een rits postbodes met een fiets aan de hand en op de bagagedrager juten zakken vol post. Zo'n 24.000 mensen stellen dat de Britse multinational mensenlevens in gevaar brengt, doordat het 'klimaatverandering veroorzaakt'. Als het bedrijf geen andere keuzes maakt, 'komt het moment in zicht dat wij jullie persoonlijk aansprakelijk gaan houden voor de klimaatschade die Shell wereldwijd aanricht', viel er op de kaartjes te lezen.
Shell heeft wereldwijd de verantwoordelijkheid om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en moet daar op korte termijn werk van maken. Dat oordeelde de rechtbank Den Haag vorig jaar in een zaak die onder andere Milieudefensie had aangespannen tegen Shell. 'Het oliebedrijf is verplicht via zijn concernbeleid om eind 2030 de CO2-uitstoot van de Shell-groep, zijn toeleveranciers en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019', oordeelde de rechtbank.
Een medewerker van Shell nodigde de demonstranten uit mee naar binnen te gaan, maar dat werd geweigerd. 'Ons geduld is op. Wij willen niet meer met Shell om tafel', aldus Chaja Merk van Milieudefensie, de initiatiefnemer van de klimaatdemonstratie. De postzakken zijn voor de trappen van het hoofdkantoor achtergelaten.
Klimaatdemonstratie bij Shell in Den Haag
Klimaatdemonstratie bij Shell in Den Haag © Omroep West
De 22-jarige Sonisay uit Cambodja is ook afgekomen op het protest. De jonge vrouw maakt zich al langer zorgen over het klimaat en is boos op multinational Shell. 'Vorig jaar oordeelde de rechter dat Shell haar uitstoot met 45 procent moet verminderen, maar daar houden zich niet aan. Ik ben hier om mijn stem te laten horen en te laten merken dat dit niet oké is.'
Ze krijgt bijval van klimaatactivist Melanie die zich al sinds de jaren 90 bezighoudt met het klimaat. 'Op de manier hoe het nu gaat, wordt onze planeet langzaam kapot gemaakt. Shell is een grote vervuiler van het milieu en moet zich houden aan de afspraken die zijn opgelegd. We moeten van ons blijven laten horen. Ik maak mij heel erg zorgen over de toekomst', vertelt ze.
Postzakken en een toespraak op de stoep van Shell in Den Haag
Postzakken en een toespraak op de stoep van Shell in Den Haag © Omroep West
De protestactie bij Shell ligt onder een vergrootglas na opzienbarende klimaatacties de afgelopen dagen. Zo werd donderdag het schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer in het Haagse Mauritshuis doelwit. Eerder deze maand zagen twee activisten kans om blikken tomatensoep over het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh te gooien. Dat kunstwerk hangt in museum The National Gallery in Londen. En afgelopen weekend nog gooiden activisten in een museum in het Duitse Potsdam aardappelpuree over een werk van Monet. Beide schilderijen zaten achter glas.

Beau van Erven Dorens

Begin deze week lijmde klimaatactivist Jelle de Graaf zichzelf vast aan de talkshowtafel van Jinek, waar hij te gast was. 'Ik ga het hebben over de klimaatcrisis en ecologische crisis', vertelde hij zittend op tafel tegenover presentator Beau van Erven Dorens. 'Er gaan mensen dood, Beau', zei hij een paar keer. In de reclameonderbreking werd de demonstrant met tafel en al weggeleid en verzocht het pand te verlaten.
Klimaatactie bij Shell in Den Haag
Klimaatactie bij Shell in Den Haag © Omroep West
Zo ruig als in Londen, Potsdam en Hilversum ging het er bij Shell in Den Haag niet aan toe. Demonstrant Daan van der Werf van Milieudefensie: 'Je kunt op verschillende manieren actievoeren. Dergelijke acties illustreren heel goed hoe urgent de problematiek is.' Hij hoopt dat Shell na de actie van donderdag een koerswijziging doorvoert. 'Ze hebben hier heel veel slimme mensen. Als zij zich hard gaan maken voor het klimaat, kunnen ze een positieve impact hebben.'