Krottenkoning betaalt dwangsom van meer dan 1 miljoen euro voor Huize Ivicke

Huize Ivicke
Huize Ivicke © Heleen Ogier
WASSENAAR - 'Krottenkoning' Ronnie van de Putte heeft, onder protest, een dwangsom van iets meer dan 1 miljoen euro aan de gemeente Wassenaar betaald voor werkzaamheden aan Huize Ivicke. Van de Putte laat het pand al jaren verkrotten, tot grote ergernis van de gemeente. Met het betalen van de dwangsom is ook het beslag dat de gemeente op Huize Ivicke had gelegd opgeheven.
De rel rondom Huize Ivicke, een monumentaal pand langs de N44, kent een lange voorgeschiedenis. Vastgoedontwikkelaar en beruchte 'krottenkoning' Ronnie van de Putte heeft het pand al jaren in zijn bezit, maar weigert steevast om daar iets mee te doen. In 2019 besloot de gemeente daarom om het pand zelf maar op te knappen om verder verval te voorkomen. Dat gebeurde onder meer in 2020 en 2021. De rekening voor die werkzaamheden, bij elkaar meer dan één miljoen, kwam bij Van den Putte terecht.
De krottenkoning weigerde die rekening aanvankelijk te betalen. Volgens hem zou er niet meer dan 56.000 euro aan werkzaamheden nodig zijn geweest om het pand op te knappen. Uiteindelijk ging Van de Putte om op voorwaarde dat het beslag dat de gemeente in 2020 op het pand heeft gelegd en een beslag uit juni van dit jaar worden opgeheven. Daar ging de gemeente mee akkoord.

Hoger beroep en civiele procedure

Maar met het betalen van de som is nog lang niet alles opgelost. Zo heeft Van de Putte nog een hoger beroep tegen de gemeente lopen over een last onder bestuursdwang die in 2019 door de rechter werd opgelegd. Daarmee kreeg de gemeente de ruimte om de werkzaamheden uit te voeren waar Van de Putte nu voor heeft betaald. Afhankelijk van de uitkomst van dat hoger beroep kan het dus zo zijn dat de gemeente het bedrag geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen.
Renovatie aan Huize Ivicke
Renovatie aan Huize Ivicke © gemeente Wassenaar
Daarnaast loopt er ook nog een civiele procedure van de gemeente tegen van de Putte. In februari 2020 verkocht de Muntendamsche Investeringsmaatschappij B.V. (MIM), één van de bedrijven van Van de Putte, Huize Ivicke aan RAP B.V. Zij verkochten het pand echter diezelfde dag nog aan MonRes, maar niet voordat er een hypotheek van 6 miljoen euro op werd gevestigd. Zowel RAP als MonRes zijn volgens de gemeente slechts een dag voor de verkoop opgericht en beiden in het bezit van Van de Putte. Volgens de gemeente probeert Van de Putte zo schuldeisers te benadelen. Vorige maand besloot de civiele rechter dat de procedure tijdelijk aangehouden wordt in afwachting op het hoger beroep over de dwangsom.

Gemeente optimistisch

Ondanks alles is de gemeente positief gestemd over de ontwikkelingen rondom Huize Ivicke. Zij zouden namelijk 'een groot financiëel risico' hebben genomen met het opknappen van het huis. 'Door de betaling van de kosten bestuursdwang, zijn wij ervan verzekerd dat wij, in afwachting van de finale uitspraak van de rechter, toegang tot het geld hebben. Wij zien de uitkomst van de rechterlijke uitspraak met vertrouwen tegemoet.'
Van de Putte zelf heeft altijd voorgenomen Huize Ivicke te willen opknappen en in gebruik te nemen. Dat ging volgens hem lang niet omdat het pand meermaals door krakers werd bewoond. Die krakers zijn begin september vertrokken en de gemeente heeft bouwhekken en camera's geplaatst om hun terugkeer te voorkomen. De gemeente gaat er dan ook vanuit dat Van de Putte snel met een plan komt. 'Wat de gemeente betreft is daar, met het vertrek van de krakers en het een halt toeroepen van het verval van dit beeldbepalende rijksmonument, de weg voor vrijgemaakt.'