'Meisje met de parel' doelwit van klimaatactie, schilderij niet beschadigd

Klimaatactivisten in het Mauritshuis bij 'Meisje met de parel'
Klimaatactivisten in het Mauritshuis bij 'Meisje met de parel' © Twitter
DEN HAAG - In het Mauritshuis in Den Haag zijn donderdagmiddag drie mensen aangehouden na een actie van klimaatdemonstranten die het schilderij 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer probeerden te besmeuren. Het museum laat weten dat het doek niet is beschadigd. Volgens het ANP is een van de aangehouden mannen de bekende Belgische klimaatactivist Wouter M.
'De staat van het schilderij is door onze restauratoren onderzocht. Gelukkig is het beglaasde meesterwerk niet beschadigd', laat het Mauritshuis weten. Op een video die op Twitter is gepubliceerd, is te zien hoe twee mannen bij het schilderij staan. Ze dagen shirts van de actiegroep Just Stop Oil.
Eén van hen plakt zijn hoofd tegen het glas voor het doek, terwijl een ander een rode substantie over de man heen gooit. Hij zegt daarbij: 'how do you feel when you see something beautiful and priceless being apparently destroyed before your eyes?' en maakt de vergelijking dat dit nu ook met de aarde gebeurt. Hij heeft zijn hand op de groene wand naast het doek vastgeplakt. Publiek in het museum reageert geschokt: 'Obscene, shame on you!' De man zegt daarna dat het schilderij door glas wordt beschermd en dat het in orde is.
Een video van het incident verscheen korte tijd later op Twitter. Bekijk hier wat er gebeurde:
Activisten richten zich op 'Meisje met de parel' in het Mauritshuis
De zaal in het Mauritshuis waar het schilderij hangt is tijdelijk afgesloten. 'Het meisje met de parel komt zo snel mogelijk weer terug op zaal te hangen. 'Kunst is weerloos, en het proberen te beschadigen ten behoeve van welk doel dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af', staat in een persverklaring. Verder doet het museum geen uitspraken, 'omdat wij deze actie niet wilen honoreren met extra publiciteit.'
De aangehouden verdachten hebben alledrie de Belgische nationaliteit. De mannen zijn 42, 45 en 45 jaar oud, meldt de politie. Ze zitten vast en worden gehoord.
De afgelopen weken zijn meerdere schilderijen in diverse Europese landen besmeurd door activisten. Zo werd een schilderij van Monet in een museum in het Duitse Potsdam met aardappelpuree besmeurd. In Londen werd eerder een Van Gogh met tomatensoep overgoten.
De man die zichzelf vastplakte aan het schilderijvan Johannes Vermeer is de Belgische klimaatactivist Wouter M., zo blijkt uit onderzoek van het ANP. De organisatoren van de actie zeggen dat ze dit schilderij hebben uitgezocht om zoveel mogelijk reuring te veroorzaken. Eigenlijk zou het plan geweest zijn om er ook soep tegenaan te gooien.
Woordvoerder Xavier De Wannemaker zegt dat Meisje met de parel puur is uitgekozen omdat dit het beroemdste schilderij is dat de activisten konden bedenken, mede dankzij de film die erover is gemaakt. 'Hoe bekender, hoe meer aandacht.' De actie heeft volgens hem niets met Nederland te maken en ook niet met het Mauritshuis.
Archieffoto van het Meisje met de parel in het Mauritshuis
Archieffoto van het Meisje met de parel in het Mauritshuis © ANP
Bij een vergelijkbare actie van de Britse tak van Just Stop Oil werd soep tegen de Zonnebloemen van Vincent van Gogh gegooid. Dat waren de activisten in het Mauritshuis volgens hun woordvoerder aanvankelijk ook van plan. De Wannemaker denkt dat daarvan is afgezien omdat ze ervan uitgingen dat er ook glas voor de lijst zat, in plaats van alleen voor het schilderij. Als er helemaal geen glas voor had gezeten, hadden ze dit werk naar eigen zeggen niet gekozen.
De activisten droegen tijdens de actie shirts van de actiegroep Just Stop Oil. De Britse actiegroep meldde echter eerder op de dag dat zij niet achter de actie zitten. De Wannemaker bevestigt dat. Hij zegt dat het gaat om een zelfstandig opererende spin-off van de Belgische tak van Extinction Rebellion, die dit soort acties volgens hem niet doet. In een persbericht wordt gezegd dat de activisten vinden dat de ernst van de klimaatcrisis dit soort acties rechtvaardigt.