Strandpaviljoen verliest bij rechter en moet binnen paar dagen alles afbreken

De afbraak van de strandtent is al begonnen
De afbraak van de strandtent is al begonnen © IJsbrand Terpstra
NOORDWIJK - Een tegenvaller voor strandpaviljoen B.E.A.C.H. in Noordwijk: de zaak moet van de rechter vóór 1 november worden afgebroken en naar de winteropslag. De strandtent was de afgelopen twee jaar verwikkeld in een strijd met de gemeente om de spullen de hele winter op het strand te mogen laten staan. Dat in verband met de stikstof die bij het afbreken uitgestoten zou worden. De rechtbank oordeelde in een kort geding in het voordeel van de gemeente, tot grote teleurstelling van eigenaar Eelco Dijk.
Er wordt gerommeld in de strandtent: medewerkers lopen af en aan met spullen, de kabelgoten worden leeggemaakt en de draden worden van het plafond naar beneden getrokken. De muren en de bar van het paviljoen staan er nog, maar niet voor lang. Eigenaar Eelco Dijk ziet het met lede ogen aan. 'Dit is zo verschrikkelijk veel werk om af te breken. Je ziet hier zo'n veertien containers staan die zijn gebracht en worden gevuld. Als het met een bouwproject niet mag, waarom hier dan wel?'
Volgens Eelco gaat het ook niet om een eenmalige stikstofuitstoot. 'Over drie maanden moeten we weer gaan opbouwen', verzucht hij. Het gaat volgens hem ook niet lukken om de zaak helemaal af te breken voor begin november. 'Maandag beginnen we met een team van achttien man om het hele paviljoen weg te halen. Daar hebben we een paar dagen voor nodig.'
Eelco Dijk, eigenaar van Strandpaviljoen B.E.A.C.H, is teleurgesteld in de uitspraak van de rechter
Eelco Dijk, eigenaar van Strandpaviljoen B.E.A.C.H, is teleurgesteld in de uitspraak van de rechter © IJsbrand Terpstra
Als het de club niet lukt om voor 1 november weg te zijn, volgt er een dwangsom. 'Ik heb een mail gestuurd naar de gemeente om ons een week extra tijd te geven. Het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat hebben ons die week extra al gegeven. Ik hoop dat we eind volgende week helemaal weg zijn en dat de gemeente mee wil werken.' De gemeente kon vrijdagochtend nog niet toezeggen of Dijk uitstel krijgt of niet.
B.E.A.C.H sloot in 2018 een huurovereenkomst met de gemeente voor het seizoensgebonden paviljoen. In die overeenkomst staat dat dergelijke paviljoens voor de winter moeten worden afgebroken om het duingebied te behouden en de veiligheid te garanderen. In de lente mogen de paviljoens dan weer opbouwen. In Noordwijk staan acht jaarrondpaviljoens en zeven seizoensgebonden paviljoens, waarvan B.E.A.C.H er dus één is.
B.E.A.C.H. is één van de zeven seizoensgebonden strandpaviljoens op het strand van Noordwijk
B.E.A.C.H. is één van de zeven seizoensgebonden strandpaviljoens op het strand van Noordwijk © IJsbrand Terpstra
De afgelopen twee jaar mocht B.E.A.C.H van de gemeente omwille van de coronapandemie 'overwinteren' op het strand. De gemeente wil nu terug naar de oude situatie, maar volgens B.E.A.C.H is er sindsdien veel veranderd, met name op het gebied van stikstof.
De strandtent liet de uitstoot die bij het afbreken vrij zou komen zelf onderzoeken. Volgens de club zou die enorm schadelijk zijn voor de omliggende en kwetsbare natuur. Het liefst wil de club een vaste standplaats op het strand, zodat het afbreken helemaal niet meer nodig is.

Afbraak nodig voor duinbehoud

De afspraken voor het opbouwen en afbreken van de seizoensgebonden strandpaviljoens zijn gebaseerd op de wet- en regelgeving van Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap van Rijnland. De strandpaviljoens moeten worden afgebroken zodat de wind ruim baan heeft om zand tegen de duinen te blazen en die zo te laten groeien. Die zandbestuiving is essentieel voor het behoud van de duinen.
B.E.A.C.H blijft tot februari 2023 gesloten
B.E.A.C.H blijft tot februari 2023 gesloten © IJsbrand Terpstra
'Het waterschap geeft wel aan dat het nooit bewezen is dat de duinen anders niet genoeg aangroeien', stelt Dijk. 'We hebben hier zeven vaste paviljoens en de duinen zien er bij hen niet anders uit dan bij ons. Ik vind het geen argument. We dachten dat we goede punten hadden bij de rechter, maar die zijn allemaal verworpen.'