Modeltreinen zijn weer hartstikke hip dankzij Grote Kleine Treinencompetitie

De leden van Msc Delfland en André van Duin
De leden van Msc Delfland en André van Duin © MSC Delfland
DELFT - Modelspoorclub Delfland in Delft merkt het aan alles: er is sprake van een sterk groeiende belangstelling voor modelspoorbanen. Kleine treintjes lijken helemaal hip en de club heeft alleen al in de laatste weken flink wat nieuwe leden mogen verwelkomen. De aanleiding: het televisieprogramma 'De Grote Kleine Treinencompetitie' van Omroep MAX, waar de Delftse vereniging onlangs ook aan meedeed.
MSC Delfland zat in aflevering 1 van het tv-programma. Het Delftse team kreeg de opdracht een sprookjesbos te bouwen. Teamlid Alexander den Hollander bedacht een landschap waarin onder meer Rapunzel, Assepoester en het lelijke eendje waren terug te vinden. Blikvanger was de grote boze wolf, die een rijdend treintje letterlijk opslokte. Alle inspanningen ten spijt: het team viel al na de eerste aflevering af.
De teleurstelling om de snelle uitschakeling was groot, maar toch heeft de deelname aan het programma de club geen windeieren gelegd. Sinds zij op de televisie te zien zijn geweest, hebben zich flink wat nieuwe leden aangemeld. Daar zitten ook wat jongere liefhebbers bij.
Voorzitter Paul Distel is daar heel blij mee. 'Je merkt namelijk op beurzen dat de gemiddelde leeftijd van de modelspoorhobbyist toch wat hoger ligt. Maar sinds het programma van Omroep MAX zie ik echt een jonger publiek, dat helpt daar enorm bij'. Ook leuk: onlangs heeft zich een dame gemeld als nieuw lid van de club, die verder voornamelijk uit mannen bestaat. Modelbouwer Ben van der Spiegel merkt het ook: 'Sinds het programma pakken steeds meer mensen deze hobby op'.
Modelspoorbanen steeds populairder door programma Omroep MAX
Voor veel modelbouwers is het een hobby die ze in hun eentje beoefenen. Op een zolderkamertje of in de garage. Bij deze vereniging is dat niet het geval; hier wordt de passie gedeeld met zoveel mogelijk mensen. De club bouwt met elkaar aan een grote modelspoorbaan. Iedereen brengt daarin zijn eigen expertise mee.
De een heeft veel verstand van de techniek en de ander is een kei in het bouwen van landschappen en huisjes. De baan waarmee ze nu bezig zijn, is nog wat kaal, maar in de toekomst moet daar stukje bij beetje een indrukwekkend schouwspel gaan verrijzen. De bouwers hebben grote plannen: 'Er komt een Duits gedeelte en een Nederlands gedeelte.'
Een minitrein van NS bij MSC Delfland
Een minitrein van NS bij MSC Delfland © Omroep West

In een andere wereld

Voor de leden van MSC Delfland is het meer dan een liefhebberij, het is een belangrijk deel van hun leven. 'Tijdens het bouwen ben je letterlijk even in een andere wereld; de modelspoorwereld. Dat kan soms heel verhelderend en verlichtend werken', zegt Paul.