Politieke reacties op Haagse begroting: 'Nul visie' en 'bomen vogelvrij'

Vergadering van de Haagse gemeenteraad
Vergadering van de Haagse gemeenteraad © Maarten Brakema
DEN HAAG - De politieke reacties op de vrijdag gepresenteerde programmabegroting 2023-2026, zeg maar de Haagse miljoenennota, lopen strak langs de lijnen coalitie-oppositie. Waar de Partij voor de Dieren bijvoorbeeld vaststelt dat 'alle coalitiepartijen cadeautjes uitdelen', jubelt coalitiepartij GroenLinks over de punten die ze binnen hebben gehaald. En Hart voor Den Haag trekt opnieuw fel van leer: 'Nada nul visie'.
De gepresenteerde begroting is een financiële uitwerking van het coalitieakkoord dat vorige maand is gepresenteerd. Daaruit blijkt dat Hagenaars de komende jaren meer gaan betalen voor hun auto en hun huis. Met die extra inkomsten wil Den Haag de financiële problemen van de stad oplossen, de toenemende armoede in de stad opvangen en de doorstroming in het verkeer verbeteren.
De grootste partij in de Haagse gemeenteraad, Hart voor Den Haag, trekt opnieuw fel van leer tegen de plannen in de begroting en dan vooral de bevolkingsgroei in de stad. Daar heeft het college volgens fractievoorzitter Richard de Mos 'nada nul visie' op. De Mos richt zijn pijlen vooral op de VVD en het CDA in het stadsbestuur: 'Stoere praat over dit thema in campagnetijd, maar helaas het tegendeel bewijzen op het pluche. Geen voorrangsverklaring voor Hagenaars op een betaalbare woning, geen bevolkingsgroei beperkende maatregelen en mensen in de wijken met grote leefbaarheidsproblemen aan hun lot overlaten.'

Kwetsbare Hagenaars

Opvallend is hoe dezelfde begroting soms tot compleet andere conclusies kan leiden. GroenLinks fractievoorzitter Maarten De Vuyst reageert op de begroting met: 'GroenLinks is blij dat Den Haag met deze begroting opkomt voor kwetsbare Hagenaars.' Daarbij wijst hij onder andere naar een permanente winteropvang voor daklozen. En De Vuyst zegt dat het stadsbestuur waar GroenLinks deel van uitmaakt 'slagvaardig de energiearmoede aanpakt'.
De Haagse Stadspartij ziet in hun reactie op de begroting juist een verslechtering voor diezelfde kwetsbare Hagenaars. Op Twitter plaatst de partij een tirade in zeventien tweets met daarin kritiek op het beleid: 'De begroting bezuinigt zelfs op kwetsbare mensen in de stad die ondersteuning nodig hebben. Daar staan slechts minimale en incidentele investeringen in het sociale domein tegenover.'
Er zijn ook punten waar de linkse oppositie, in de vorm van de Partij voor de Dieren, het eens is met de meest linkse partij in de coalitie. Allebei zijn ze tevreden over het isoleren van huizen in de stad. GroenLinks zegt: 'Zo komt er een ambitieus isolatieprogramma voor woningen met een E, F of G label en een grootschalige aanpak verduurzaming in Mariahoeve, Zuidwest, Centrum en Schilderswijk.'
PvdD wijst erop dat dit mede dankzij hun gebeurt en voegt eraan toe: 'Er wordt een grote energiebesparing gerealiseerd door LED-verlichting in de openbare ruimte te hangen. Op termijn bespaart dit het elektriciteitsverbruik van 3000 huishoudens. Zo draagt Den Haag een steentje bij aan het aanpakken van de klimaatcrisis.' Minder tevreden is de PvdD over het afschaffen van kapvergunningen voor bomen in achtertuinen, die daarmee 'vogelvrij' zouden worden.

Linkse hobby's

De Haagse PVV noemt de investeringen van het Haagse stadsbestuur 'linkse hobby's' . Daarnaast hekelt raadslid Sebastian Kruis de financiële keuzes die in de begroting worden gemaakt: 'De ene helft van Den Haag betaalt voor de andere helft. Ook volgend jaar weer. Iedereen met een beetje geld wordt verder leeggetrokken.' Hij noemt dit beleid 'werkend Den Haag verder de vernieling in te trappen'.
Wethouder Bruines (D66) is tevreden over de begroting. 'Met deze Haagse begroting zetten we stappen naar een solide basis voor de toekomst, waarbij we met elke euro een maximaal effect voor de Haagse inwoners willen bereiken', zegt zij.

Stadsdelen waar problemen zich opstapelen

De fractievoorzitter en vice-fractievoorzitter van D66 twitteren over de presentatie van hun wethouder Bruines. D66 noemt de plannen: 'Sluitend en degelijk investeren in een stad die tegen een stootje kan: in kansen, groen en in de stadsdelen waar problemen zich opstapelen voor inwoners.'