Ledenvergadering lokale partij kan niet doorgaan, dwangsom voor oprichter

Bruisend Noordwijk in betere tijden; vooraan lijsttrekker Jaap de Moor en achter zijn linker schouder Jeroen Arbouw
Bruisend Noordwijk in betere tijden; vooraan lijsttrekker Jaap de Moor en achter zijn linker schouder Jeroen Arbouw © Bruisend Noordwijk
NOORDWIJK - De soap rond de lokale partij Bruisend Noordwijk kent een nieuwe aflevering. Oprichter, voorzitter en enig raadslid Jaap de Moor houdt zich niet aan een uitspraak van de rechter. Daardoor kan de uitgeroepen ledenvergadering niet doorgaan. De Moor zou als gevolg hiervan duizenden euro's aan dwangsommen moeten betalen.
De Moor wil zelf niet ingaan op vragen van Omroep West. Een anonieme bron laat weten dat De Moor een algemene ledenvergadering heeft uitgeschreven voor vrijdag 7 november. Navraag bij bestuurslid Jeroen Arbouw, bij de afgelopen verkiezingen als nummer twee op de kandidatenlijst, leert echter dat die alleen kan doorgaan als De Moor hem een aantal gegevens verstrekt, zoals de rechter had bevolen. Dat is echter niet gebeurd.
Arbouw en De Moor stonden eind september tegenover elkaar voor de rechter in Den Haag. Kern van het geding is dat De Moor op eigen houtje een aantal beslissingen heeft genomen. Belangrijkste kwestie: de uitgaven voor de verkiezingscampagne dit voorjaar, die De Moor niet wil of kan verantwoorden. Per slot van rekening hief De Moor de partij op.

Teller loopt, dwangsom zeker 8.000 euro

De rechter gaf Arbouw op 12 oktober gelijk en besloot De Moor op te dragen Arbouw alle gegevens over de ledenadministratie en bankafschriften te verstrekken, op straffe van enkele dwangsommen. Nu hij daar niet aan heeft voldaan, moet hij betalen. De teller staat volgens een berekening van Omroep West al op minstens 8000 euro. Elke dag dat De Moor niet betaalt, komt daar 500 euro bij.