NS schrapt verder in dienstregeling, minder intercity's vanaf Den Haag Centraal

© John van der Tol
REGIO - Treinreizigers moeten vanaf maandag 7 november regelmatig rekening houden met overvolle treinen en vaker overstappen. Door een aanhoudend personeelstekort bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan er minder intercity's rijden tussen onder andere Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal. Vooral in de daluren overdag en vrijdag de hele dag wordt de dienstregeling versoberd.
Niet alleen gebruikers van intercity's zijn de dupe, ook worden er minder sprinters ingezet. Het gaat om de trajecten tussen Den Haag Centraal en Gouda Goverwelle (in de daluren en vrijdag de hele dag), tussen Rotterdam Centraal en Gouda Goverwelle (alleen in de spits), tussen Woerden en Leiden Centraal (in de randen van de spits) en tussen Utrecht Centraal en Leiden Centraal (vrijdag de hele dag).
'Uiteraard doen we dit liever niet, maar hiermee wordt de dienstregeling betrouwbaarder en voorspelbaarder', verdedigt NS de ingreep. Eerder werd er al op 22 intercity- en twintig sprintertrajecten in het land gereden. Dat leidde tot een forse groei van het aantal klachten, zegt belangenorganisatie Rover. Alleen al in oktober ontving de organisatie 2650 klachten. In september, normaal gesproken de drukste maand op het spoor, lag dat aantal op 1749.

Treinen vallen op laatste moment uit

Mocht er zich een nieuwe coronagolf aandienen, dan kan die de NS nog verder in de problemen brengen. 'Als corona ook ineens heel erg opspeelt, krijgen we door ziekte uitval en dan zitten we ook met problemen', zegt een woordvoerder naar aanleiding van het extra schrappen in de dienstregeling. 'Toch kan het voorkomen dat treinen op het laatste moment uitvallen, omdat het personeelstekort groter is dan verwacht. Plan je reis kort van tevoren in de reisplanner', adviseert de vervoerder.
De vakbonden voor spoorwegpersoneel zien het schrappen van treinen als een noodzakelijk kwaad. De onderhandelaars van vakbonden FNV, CNV en VVMC hebben begrip voor de ingreep, maar herhalen daarbij meteen hun standpunt dat op langere termijn maatregelen nodig zijn die zorgen voor uitbreiding van de dienstregeling in plaats van inkrimping.

Duizenden vacatures bij de NS

De Nederlandse Spoorwegen zeggen verder dat ze het personeelstekort niet hebben zien aankomen. 'Heel veel bedrijven in Nederland hebben zich laten verrassen', aldus een woordvoerder. Er staan momenteel duizenden vacatures open.