Verdachten klimaatactie Meisje met de parel woensdag voor rechter

Het Mauritshuis in Den Haag
Het Mauritshuis in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Twee mannen die donderdag werden aangehouden na hun klimaatactie in het Mauritshuis bij het beroemde schilderij Meisje met de parel moeten woensdag voor de supersnelrechter verschijnen. Wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft is het strafdossier klaar en is iedereen gebaat bij een snelle afhandeling.
Het gaat om de man die zich vastplakte aan het beglaasde schilderij, Wouter M., die eerder klimaatacties in België hield, en de man die de actie filmde. 'Ze worden verdacht van vernieling en openlijk geweld tegen het schilderij Meisje met de parel, in vereniging gepleegd. De supersnelrechtzitting is woensdag vanaf 15.00 uur in de Haagse rechtbank', meldt het OM.
De derde verdachte, die een rode substantie over Wouter M. gooide en zijn hand vastlijmde aan het achterpaneel, stemde niet in met behandeling van zijn zaak door de supersnelrechter. Hij zal dinsdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De drie verdachten hebben de Belgische nationaliteit. Het gaat om een man van 42 en twee mannen van 45 jaar oud.

Geen schade

Het Meisje met de parel heeft geen schade opgelopen door de actie doordat het achter glas zit. De lijst was wel beschadigd. Het schilderij van Johannes Vermeer werd vrijdagmiddag weer teruggeplaatst in de zaal van het Mauritshuis.
Dit gebeurde afgelopen donderdag in het Mauritshuis:
Activisten richten zich op 'Meisje met de parel' in het Mauritshuis