Banken zijn om: fusie LangeLand Ziekenhuis en Hagaziekenhuis mag

Hoofdingang LangeLand Ziekenhuis
Hoofdingang LangeLand Ziekenhuis © ANP
ZOETERMEER - Het plan om het LangeLand Ziekenhuis te laten fuseren met het Haagse Hagaziekenhuis heeft alsnog de instemming van banken en het Waarborgfonds voor de Zorgsector gekregen. Dat meldt interim-directeur Pier Eringa van LangeLand aan het personeel. Eringa zegt dat de banken en het waarborgfonds 'een positieve grondhouding' hebben.
In het plan staat dat het LangeLand Ziekenhuis fuseert met het Hagaziekenhuis en dat daarmee de zorg voor Zoetermeer gegarandeerd is. De redding van het kwijnende ziekenhuis hangt samen met de opsplitsing van de Reinier Haga Groep waarin ook het Reinier de Graaf uit Delft zit. Dat ziekenhuis wil al lang uit de groep en zelfstandig verder.
Vorige week meldden de verzekeraars dat ze akkoord gaan met de plannen, maar de banken en het waarborgfonds waren dat niet. Vooral omdat zij bang waren dat het Hagaziekenhuis in financiële problemen zou komen als het in haar eentje verantwoordelijk wordt voor LangeLand. Na een marathonsessie die maandagmiddag begon en diep in de nacht eindigde, hebben de banken een draai gemaakt naar die eerder genoemde positieve grondhouding. 'Dat was voor gisteren het maximaal haalbare', zegt Eringa daarover.

Gemeente is blij

De gemeente Zoetermeer laat in een reactie weten blij te zijn met dat 'deze belangrijke stap is gezet'. 'Het is belangrijk dat de onderhandelende partijen nu uit hun schulp kruipen, en uitleggen welke keuzes zijn gemaakt en waarom', zegt wethouder Ingeborg ter Laak. 'Alleen op die manier komen we in rustig vaarwater.'
De wethouder geeft ook aan dat zekerheid van zorg van het grootste belang is voor Zoetermeer. 'We zijn daarom erg blij dat deze belangrijke stap is genomen en een stabiele toekomst voor het LangeLand Ziekenhuis dichterbij is.'

Race nog niet gelopen

Dat nu zowel de verzekeraars als de banken achter het plan lijken te gaan staan, wil nog niet zeggen dat alles in kannen en kruiken is. Het zogenoemde 'hoofdlijnenakkoord' waar instaat hoe het Zoetermeerse ziekenhuis er in de toekomst uit gaat zien wordt nu voorgelegd aan de cliëntenraden van de drie ziekenhuizen, aan de ondernemingsraden, de organisaties van medisch specialisten en andere inspraakorganen.
Na de fusie met het Hagaziekenhuis zou het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer openblijven voor 'passende zorg'. Ook de eerste hulppost blijft dan open. Maar de zorg wordt wel minder dan Zoetermeerders de afgelopen jaren gewend waren. Zo rijden ambulances 's nachts inmiddels het ziekenhuis voorbij en is er geen volwaardige intensive care meer. Wel blijft het ziekenhuis basiszorg leveren.
Ook de onderhandelaars van de banken gaan de uitkomsten van de onderhandelingen nu binnen hun eigen club voorleggen, maar Eringa verwacht daar weinig problemen meer. 'We kunnen nu in ieder geval door', zegt hij. De banken zelf willen niets kwijt over de procedure en het advies. De interim-directeur verwacht het hele proces van inspraak over twee tot zes weken te hebben afgerond.

Toekomst Orthopedisch Centrum

Belangrijk onderdeel van de plannen is de positie van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum. Dat opende in 2020 de deuren van een hypermodern pand dat pal naast het LangeLand Ziekenhuis staat. Dit ziekenhuis moet dringend een nieuw pand. Nieuwbouw voor het ziekenhuis zou veel goedkoper kunnen als het gebouw van het Orthopedisch Centrum (RHOC) erbij wordt betrokken. Zo staat het ook in de plannen.
Er is afgesproken dat er begin volgend jaar een 'evaluatie' komt van dit centrum. Er komen volgens sommigen namelijk te weinig patiënten en de omzet valt tegen. Binnen het RHOC zijn mensen nu bang dat dit als argument gebruikt gaat worden om het hele centrum op te doeken. Het LangeLand Ziekenhuis zou dan haar intrek kunnen nemen in het pand van het RHOC. Maar de discussie hierover loopt hoog op tussen de verschillende ziekenhuizen die ook na het uiteenvallen van de Reinier Haga Groep gezamenlijk het Orthopedisch Centrum blijven besturen.