Gewonden en aanhoudingen bij Koerdisch protest op Malieveld

Bij de demonstratie zijn honderden protesteerders aanwezig
Bij de demonstratie zijn honderden protesteerders aanwezig © Regio15
DEN HAAG - De politie heeft dinsdag ingegrepen bij een Koerdische demonstratie op het Malieveld in Den Haag tegen de vermeende inzet van chemische wapens door Turkije. Hierdoor liepen meerdere mensen verwondingen op aan hoofd, arm of been. Twee demonstranten zijn daarnaast afgevoerd naar het ziekenhuis, zo meldt de politie. Ook zijn er 12 demonstranten aangehouden.
De demonstranten waren van plan om te rennen naar de Turkse ambassade, om daar verder te demonstreren. De politie stak daar een stokje voor. 'Agenten hebben voorkomen dat zij de ambassade bereikten en hebben de demonstranten richting het Malieveld gestuurd', laat een politiewoordvoerder weten. De demonstranten gingen vervolgens ook nog liggen op de trambaan, vlakbij het Malieveld.
Daarna werd het steeds onrustiger. Een aantal demonstranten keerde zich tegen de politie en probeerde de politiepaarden te slaan met vlaggenstokken. Agenten en de ME hebben daarna kort opgetreden en trokken zich vervolgens terug. Meerdere mensen raakten gewond bij de schermutseling, twaalf mensen zouden zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging of geweldpleging tegen de politie.

Meer dan duizend mensen aanwezig

Volgens de organisatoren van de demonstratie wilde slechts één persoon richting de ambassade gaan, die werd vervolgens door meerdere demonstranten tegengehouden. Ze noemen de actie van de politie daarom 'onnodig'. Volgens de organisatie raakten waren er meer dan duizend mensen aanwezig bij de demonstratie.
De betogers zeggen dat Turkije chemische wapens inzet in Iraaks Koerdistan. Een van de organisatoren stelt dat Turkije de afgelopen zes maanden oorlogsmisdaden heeft begaan in Koerdistan. 'Er is alles aan gedaan om een onafhankelijke onderzoekscommissie naar Zuid-Koerdistan te sturen, maar er is niks gebeurd', vertelt Huseyn Yildiz, een van de organisatoren. Het is een van de redenen dat de organisatie wilde demonstreren.
Gewonden en aanhoudingen bij Koerdisch protest op Malieveld