Bewoners geschrokken door brand in flat: 'Vuur verspreidde zich razendsnel'

De brand brak uit in een keuken op de eerste verdieping
De brand brak uit in een keuken op de eerste verdieping © District8
DEN HAAG - 'Ik hoorde mensen schreeuwen dat er brand was en ben gaan kijken. In ons portiek stond het vol met rook en daar heb ik nog steeds last van.' Een vrouw reageert aangeslagen na een brand onder haar appartement aan de Van Dijckstraat in Den Haag. De woning waar de brand woedde, is volgens de brandweer onbewoonbaar.
In de nacht van dinsdag op woensdag brak rond 0.15 uur brand uit in de keuken op de eerste verdieping. De brandweer heeft daarom de hele portiekflat ontruimd. Vanwege de flinke rookontwikkeling konden twee bewoners niet uit hun woning vluchten. Zij hebben zichzelf in veiligheid gebracht door, onder toezicht van de brandweer, op het balkon te staan totdat de brand was geblust.
De ochtend na de brand reageren veel buren geschrokken. 'Ik hoorde veel sirenes en kon vanuit mijn raam zien hoe de brandweer de mensen naar buiten bracht. Er was veel rook en het ging allemaal erg snel', vertelt een buurtbewoner die tegenover het complex woont.

'Angstig moment'

Buurman Ronald die naast het getroffen huis woont, ligt in bed als hij buiten ineens veel lawaai hoort. 'Ik dacht in eerste instantie dat er ingebroken werd bij de buren en hoorde een hoop gebonk', zegt hij aangeslagen. In zijn woonkamer ruikt het niet veel later naar rook en pas dan realiseert de man zich dat er brand is bij de buren.
In een mum van tijd staat de straat vol met politiewagens en brandweer. 'Toen ik buiten was, zag ik dat het vuur zich enorm snel verspreidde.' Uit de keuken van het huis komt tegelijkertijd veel rook. 'Ik was bang dat de vlammen zouden overslaan naar onze flat en ben er enorm van geschrokken', eindigt hij.
Twee personen ademden rook in en zijn in een ambulance onderzocht.