Grote brand in pakhuis Den Haag onder controle, nablussen duurt nog uren

© Regio15
DEN HAAG - De grote brand in een pakhuis aan de Rhone in Den Haag is onder controle. De brandweer gaf even na 15.00 uur het sein 'brand meester'. Het nablussen zal naar verwachting nog uren duren, maar het vuur breidt zich niet meer uit. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het bedrijfspand volledig verloren gegaan.
Het vuur brak rond het middaguur uit. Boven het gebouw op industrieterrein Forepark stegen metershoge zwarte rookwolken op, die tot in de wijde omgeving waren te zien. In het pakhuis zijn meerdere bedrijven gevestigd, waaronder Megagadgets waar de brand woedt. Er is niemand gewond geraakt.
'Het pand is ingestort en wordt de komende uren, met behulp van een grote kraan, verder gesloopt en uit elkaar getrokken', meldt de brandweer. 'Dit is nodig om de brand uit te krijgen en om het opnieuw oplaaien van de brand te voorkomen.'

Brandlucht nog te ruiken

De brandweer liet woensdagavond weten dat de brandlucht nog even te ruiken is. 'Vanwege het nablussen kunnen inwoners van Wassenaar, Leidschendam en Katwijk nog een brandlucht ruiken. De brandweer is nog enige tijd bezig met nablussen.'
Er waren grote rookwolken te zien:
De eerste beelden van de grote brand in Den Haag
'Brandweerlieden proberen op meerdere hoogwerkers de brand te blussen', zegt een verslaggever van Omroep West. Ook zijn er eenheden van de brandweer opgeroepen uit Leiden, Delft, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. Daarnaast heeft de brandweer een drone en blusrobot ingezet. Om 14.40 uur werd een NL-Alert verstuurd. 'Sluit je ramen en deuren en zet ventilatie uit', adviseert de brandweer aan omwonenden.
In omliggende wijken zijn wat asdeeltjes neergekomen. 'Deze zijn niet schadelijk en kun je vergelijken met asdeeltjes die je misschien wel vanuit je barbecue kent. Het is niet noodzakelijk om dit op te ruimen, maar het mag wel. Je kunt ook je schoenen schoonspuiten voor je je huis ingaat, om viezigheid in huis te voorkomen', aldus de brandweer.

'Hele voorkant in de fik'

'We hebben pauze en wilden naar de supermarkt verderop gaan, maar toen zagen opeens een klein beetje zwarte rook boven het gebouw uitkomen. Dus we zijn even blijven kijken en de rook werd alleen maar meer en meer', vertelt een ooggetuige. 'Toen de brandweer eindelijk kwam, stond de voorkant eigenlijk al helemaal in de fik.'
Bekijk hier foto's van de brand:
Omliggende straten zijn door de politie afgesloten en mensen worden door de politie weggestuurd. Rijkswaterstaat laat weten dat vanwege de rook afrit Leidschendam op de naastgelegen A4 in de richting van Amsterdam is afgesloten. Ook geldt er een snelheidsbeperking op de snelweg. Automobilisten mogen maximaal 70 km/u rijden. De brand heeft geen belemmeringen voor station Forepark.