Den Haag bereidt zich voor op onrust tijdens WK voetbal

Feest en onrust gingen hand-in-hand tijdens het WK voetbal in 2014
Feest en onrust gingen hand-in-hand tijdens het WK voetbal in 2014 © ANP
DEN HAAG - Jongerenwerkers die op pad gaan, tijdelijk extra verlichting, activiteiten met en voor bewoners en extra inzet van de politie. Met nog twee weken te gaan voor de aftrap, denkt Den Haag zich goed te hebben voorbereid op het WK voetbal in Qatar. 'Wij zijn tijdig begonnen', aldus burgemeester Jan van Zanen, die de scenario's voor dit evenement, vergelijkt met die voor een oudejaarsnacht. Zo kunnen er ook gebieden worden ingesteld waar de politie preventief mag fouilleren, mocht het nodig zijn.
De burgemeester moest woensdag opheldering geven over de inzet van gemeente en hulpdiensten tijdens het omstreden voetbaltoernooi, omdat VVD-fractieleider Lotte van Basten Batenburg was benaderd door mensen uit het Haagse Laakkwartier. De bewoners maken zich vooral zorgen over het Jonckbloetplein, in het verleden een plek waar het meerdere keren flink uit de hand liep tijdens grote voetbalevenementen.
Volgens Van Basten Batenburg hadden de mensen uit Laak nog niets gehoord over maatregelen. 'Ze vrezen dat de burgemeester de urgentie niet voelt en vragen om stevige maatregelen te nemen om herhaling van rellen te voorkomen', aldus het raadslid. Volgens haar zijn – gezien de ervaring uit het verleden – ook stevige maatregelen nodig en zou er zelfs 'zero tolerance beleid' moeten gelden op en rond het Jonckbloetplein.

Feestelijk en veilig

Van Zanen verklaarde dat hij bekend is met de zorgen in deze - én andere wijken – van Den Haag. 'En die begrijp ik gezien de gebeurtenissen in het verleden.' Maar volgens hem is de gemeente al wel degelijk ruimschoots bezig met de voorbereidingen, 'zodat het feestelijk en veilig kan verlopen'.
De aanpak is te vergelijken met die van oud en nieuw. Per stadsdeel wordt in beeld gebracht wat er eventueel nodig is. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar plekken waar in het verleden ook al onrustig was, bijvoorbeeld het Jonckbloetplein en delen van de Schilderswijk.
Het liep eerder na een duel van Oranje uit de hand op het Jonckbloetplein
Het liep eerder na een duel van Oranje uit de hand op het Jonckbloetplein © Regio15
De burgemeester schetste ook dat er tal van maatregelen worden getroffen. Dat varieert van het opbergen van bouwmaterialen tot verkeersmaatregelen, van jongerenwerkers die de straat op gaan tot extra verlichting en camera's. Bovendien komen er wellicht gebiedsverboden voor mensen of kan er er zelfs een noodbevel voor bepaalde delen van de stad gaan gelden.
Voor het Jonckbloetplein zelf komt daar nog een pakket bovenop. Van Zanen: 'Dat had in het verleden een aanzuigende werking en dat is onaanvaardbaar. Daar worden zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen om ongeregeldheden te voorkomen.'

Zorgen

De aankondiging van de maatregelen konden bij de politiek toch niet alle zorgen helemaal wegenemen. Zo benadrukte de fractieleider van de VVD dat ook tijdens het WK de 'hulpverlening moet blijven gewaarborgd'. Raadslid Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag: 'Mijn fractie maakt zich grote zorgen. Nederland, Polen en Marokko doen mee.'
Veel politie op de been op en rond het Jonckbloetplein
Veel politie op de been op en rond het Jonckbloetplein © Regio15
En Simon Fritschij van de ChristenUnie/SGP: 'Dit is een WK dat al een zwarte rand heeft. We moeten voorkomen dat het ook in onze stad een zwarte rand krijgt.' Hij pleitte er daarom voor dat bepaalde plekken worden uitgeroepen tot 'veiligheidsrisicogebied'. Zodat de politie nog meer mogelijkheden heeft om in te grijpen.

Extra maatregelen

Van Zanen antwoordde daarop dat hij extra maatregelen niet bij voorbaat wil uitsluiten. Tegelijk wilde hij er ook niet al te veel op vooruit lopen. Wel maakt hij duidelijk dat mensen die zich in het verleden misdroegen tijdens wedstrijden 'in de gaten worden gehouden'. En dat delen van de stad tot veiligheidsrisicogebied kunnen worden verklaard. 'Maar daar ben ik niet op uit.'
De Haagse burgemeester maakte ook bekend dat hij - net als zijn collega in Utrecht - wil gaan experimenteren met een heel nieuwe maatregel. Het opleggen van een 'online gebiedsverbod'. Die zou een halt moeten toeroepen aan het oproepen tot bijvoorbeeld rellen via sociale media. Van Zanen zei eerder dit ook te willen verkennen voor jongeren die dreigen met geweld. Al is het nog de vraag of dat juridisch houdbaar is. Toch komt ook tijdens het WK komt deze nieuwe én omstreden methode in beeld, als het aan hem ligt.