Gigantische overleden bever gevonden in Krimpenerwaard: 'Wel 40 kilo'

© Centrum van Dierenhulpverlening
OUDERKERK AAN DEN IJSSEL - Een bever van 1,30 meter lang en wel 40 kilo zwaar. Het was een bijzondere vondst dinsdagmiddag in een talud in Ouderkerk aan den IJssel. 'Mijn collega riep gelijk: deze is wel heel erg groot', zegt Diou de Vos van Centrum van Dierenhulpverlening.
'We zijn wel vier of vijf keer gebeld omdat er een dode otter of bever zou liggen langs de dijk in Ouderkerk aan den IJssel. Vaak gaat het om een otter die wij ergens ophalen, dus daar gingen we nu ook een beetje van uit', vervolgt De Vos.
Uiteindelijk bleek het dus niet om een otter te gaan, maar om een gigantische bever. Van kop tot staart gemeten wel 1,30 meter. Gemiddeld wordt een bever zo'n 70 tot 100 centimeter gemeten van kop tot staart. De gevonden vrouwtjesbever in Ouderkerk is dus van een bijzonder groot formaat.

Plastic zak te klein

Voor De Vos was het de eerste keer dat ze een bever vond als bijrijder van Centrum van Dierenhulpverlening. Haar collega heeft wel eerder al een bever gevonden, maar zo groot als dit exemplaar is nog niet eerder voorgekomen. Het meenemen van de bever was dan ook een lastige klus. 'Ik kwam daar aanlopen met een plastic zak. Daar vervoeren we normaal dode dieren in', zegt de Vos. 'Maar toen ik het dier zag, zei ik gelijk tegen mijn collega: dit gaat hem echt niet worden, dat past nooit.'
Uiteindelijk is het dier met de nodige mankracht en moeite op een brandcard getild en vastgebonden. Zo kon het naar het Centrum van Dierenhulpverlening in Gouda worden vervoerd. Daar is de bever opgemeten en werd duidelijk dat het dier daadwerkelijk van flink formaat was.

Overgebracht naar Naturalis

Hoe het dier is overleden, is niet helemaal duidelijk. De Vos: 'We vermoeden dat het om een aanrijding gaat, want er is ook bloed aangetroffen op het asfalt.' De bever wordt overgebracht naar Naturalis in Leiden.