Klimaatactie Mauritshuis was 'schokkend', activisten moeten cel in

Klimaatactivisten in het Mauritshuis bij 'Meisje met de parel'
Klimaatactivisten in het Mauritshuis bij 'Meisje met de parel' © Twitter
DEN HAAG - De activisten van de klimaatactie in het Mauritshuis in Den Haag krijgen twee maanden celstraf, waarvan één maand voorwaardelijk. Dat heeft de rechter besloten in de supersnelrechtszaak die woensdag diende. Wouter M. en Pieter G. moeten de straf direct uitzitten, omdat de rechter vreest dat zij snel hun actie herhalen, mede vanwege het activistische doel. Vorige week werd M. opgepakt nadat hij zijn hoofd tegen het glas van het kunstwerk plakte bij een klimaatactie.
M. verklaarde eerder woensdagmiddag in de rechtbank dat hij wist dat hij het schilderij zelf niet zou beschadigen. Hij had van tevoren goed bekeken of het glas het hele schilderij bedekte en hij heeft ook niet de volledige hoeveelheid lijm gebruikt die in de tube zat. Kortom, de actie was redelijk voorbereid. De schade aan de lijst kostte het Mauritshuis wel zo'n 2000 euro. De tweede verdachte in de zaak, Pieter G., ontkende woensdagmiddag iets te hebben geweten van de plannen. De derde verdachte in de zaak staat later terecht, omdat hij niet akkoord ging met een supersnelrechtzitting.
De rechter was van mening dat M. en G. over de schreef waren gegaan met hun actie in het Mauritshuis. Veel mensen waren volgens de rechter geschokt. 'Iedereen kan zich iets voorstellen bij de kwetsbaarheid van zo'n schilderij en de mogelijkheid dat het verloren had kunnen gaan', onderbouwt de rechter bij de straf. Het OM eiste vier maanden cel voor de beide verdachten, maar de rechter ging daar dus niet in mee.

Rechtszaak niet zonder rumoer

De klimaatactivisten hadden tijdens de actie shirts met de tekst 'Just Stop Oil' aangetrokken. Naar eigen zeggen deden ze dat om te verwijzen naar de eerdere klimaatacties van de gelijkgenoemde Britse actiegroep: zij gooiden soep tegen de Zonnebloemen van Vincent van Gogh.
De rechtszaak verliep overigens niet zonder rumoer, de actiegroep Extinction Rebellion laat namelijk weten solidair te zijn met de activisten. Meerdere aanhangers kwamen woensdagmiddag naar de rechtbank om daar voor de deur te demonstreren en vervolgens de zitting bij te wonen.