Verdachte ontkent schieten bij café in 2015, maar wil verder niets zeggen

Robertico I. in de rechtbank
Robertico I. in de rechtbank © Theresa Hartgers
DEN HAAG - Robertico I. ontkent dat hij in 2015 de 31-jarige Jursley Cijntje heeft doodgeschoten voor een café in de Haagse Herenstraat. 'Ik ben onschuldig, ik heb er niets mee te maken', zei de 41-jarige verdachte uit Curaçao woensdag in de rechtbank tijdens een pro formazitting. Hij zit sinds mei in een Nederlandse cel, nadat hij door Brazilië werd uitgeleverd. Daar vluchtte hij na de schietpartij naartoe.
Robertico I. is zeven jaar lang spoorloos, maar wordt in Brazilië opgepakt na een grote drugsvangst. Hij heeft meer dan 83.000 xtc-pillen liggen in een appartement dat hij huurt. In mei dit jaar wordt hij aan Nederland uitgeleverd. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van de moord op Jursley Cijntje. Die krijgt op zaterdag 11 juli 2015 negen kogels in zijn lichaam.
Bij de schietpartij raakt een toen 34-jarige man gewond. Daarom staat er ook poging tot moord op de tenlastelegging. Vlak na de schietpartij wordt I. samen met zijn vriendin staande gehouden op een steenworp afstand van het café. De politie fouilleert hem, maar vindt niets. Hij mag weer gaan. Nog geen 24 uur later stapt hij op het vliegtuig naar Brazilië.

Camerabeelden van staandehouding

De advocate van I. heeft de camerabeelden opgevraagd van die staandehouding. 'I. zegt onschuldig te zijn en de beelden kunnen daaraan bijdragen', zegt de advocate in de rechtbank. 'Hij had op dat moment geen wapen bij zich. Zijn auto is gecontroleerd en er is niets gevonden. Er is onvoldoende bewijs dat hij de schutter was.' ze vraagt om zijn voorlopige vrijlating.
Het OM denkt daar anders over. 'Een aantal mensen heeft gezien dat hij heeft geschoten', zei de officier van justitie. Ze eist dat I. voorlopig vast blijft zitten. 'Hij is in 2004 veroordeeld voor poging doodslag, heeft meerdere veroordelingen voor het bezit van vuurwapens op zijn naam en in 2015 is hij gewoon gevlucht, terwijl hij kinderen en andere familie in Nederland had. Waarom zou hij dat niet nog eens doen?'

Lijst getuigen

Robertico I. herhaalt nog eens dat hij niet geschoten heeft, maar wil verder niets kwijt over de schietpartij. De rechter besluit dat de 41-jarige man in de cel blijft tot de volgende zitting. Dat is opnieuw een zogeheten pro formazitting, omdat er nog een hele lijst getuigen moet worden gehoord. In april 2023 staat de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland.