Knallende ruzie in top Reinier Haga Groep leidt tot rechtszaak

Reinier de Graaf Gasthuis in Delft
Reinier de Graaf Gasthuis in Delft © ANP
REGIO - Een knallende ruzie in de top van de Reinier Haga Groep wordt volgende week donderdag uitgevochten voor de rechter. De inzet is om het ziekenhuis Reinier de Graaf uit Delft per direct uit de groep te laten vertrekken.
Aanleiding voor deze zaak is een dreigend ontslag door de Raad van Toezicht van Carina Hilders, de baas van Reinier de Graaf. Dat bevestigen meerdere bronnen aan Omroep West. Hilders en Pier Eringa hebben knallende ruzie. Eringa is de interimbaas van het LangeLand Ziekenhuis en hij behartigt ook de belangen van het Haagse HagaZiekenhuis.
De Raad van Toezicht van de ziekenhuisgroep die in scheiding ligt, was klaar met de ruzie en dreigde Hilders deze week te ontslaan. Op haar beurt maakte zij een zaak bij de Ondernemingskamer aanhangig. Als die behandeld zou worden, zouden veel documenten openbaar worden. Daarmee zou allerlei vertrouwelijke informatie op straat komen te liggen. Met de constructie die nu is gekozen, moet dat worden voorkomen.
De Ondernemingskamer is een speciale afdeling van het Gerechtshof in Amsterdam waar geschillen binnen bedrijven uitgevochten worden. De kamer doet in zo'n geschil een bindende uitspraak. De zittingen zijn openbaar, net als normale rechtszaken.

Frustreren van de procedure

Wat vooral tegen het zere been was van de Raad van Toezicht en Eringa, zijn mails die Hilders heeft gestuurd aan banken en het Waarborgfonds voor de Zorgsector. Dit wordt gezien als 'frustreren van de onderhandelingen', omdat er daardoor niet meer met één mond wordt gepraat door de Reinier Haga Groep. Ook verraste ze met de mails haar eigen partners binnen de Reinier Haga Groep.
De Reinier Haga Groep ontstond in 2013. Reinier de Graaf uit Delft en het Hagaziekenhuis in Den Haag gingen samenwerken met als einddoel een fusie tussen beiden ziekenhuizen. In 2015 kwam ook het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer bij de groep. Dat dreigde failliet te gaan en werd gered door de twee anderen. In 2019 werd duidelijk dat het niet boterde tussen de drie. Onderhandelingen om uit elkaar te gaan lopen inmiddels ruim drie jaar. Inmiddels is afgesproken dat het Hagaziekenhuis en het LangeLand samen verder gaan en Reinier de Graaf zelfstandig wordt.
De afgelopen dagen is door juristen bekeken wat er moet gebeuren zodat de vechtscheiding van de Reinier Haga Groep niet nog meer vertraging oploopt en het akkoord met banken en verzekeraars niet in gevaar komt. De uitkomst is een compromis: vooruitlopend op de officiële scheiding, gaat iedereen alvast alleen verder.
Ondertussen wachten de cliëntenraden, de OR-en en de andere inspraakorganen van de drie ziekenhuizen nog op het akkoord dat deze week werd bereikt. Dat hebben zij nog niet ontvangen. In een verklaring staat dat dit proces gewoon doorgaat, ondanks dat Reinier de Graaf per direct uit de Reinier Haga Groep wil vertrekken. De ontwikkelingen van vrijdag zijn voor de inspraakorganen reden om met spoed bij elkaar te komen.