Verbijstering na gang naar rechter door Reinier de Graaf: 'Het ging niet langer'

Carina Hilders van Reinier de Graaf
Carina Hilders van Reinier de Graaf © ANP
DELFT - De gang naar de rechter is voor het Reinier de Graaf ziekenhuis onvermijdelijk. De ruzie met het LangeLand en HagaZiekenhuis is zo hoog opgelopen dat de situatie onwerkbaar werd. Dat zegt advocaat Fons Leijten van het Delftse ziekenhuis. Dat directeur Carina Hilders hiervoor een spoedrechtszaak aan heeft gevraagd, en de manier waarop dat is gegaan, wekt vooral verbijstering bij de directies van de twee andere ziekenhuizen.
Hilders wil via de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam afdwingen om per direct als zelfstandig ziekenhuis verder te gaan. Nu zit het ziekenhuis samen met het HagaZiekenhuis en het Langeland in de Reinier Haga Groep, maar die probeert al jaren uit elkaar te gaan. Binnen die groep is het zo geregeld dat de directeur van het ene ziekenhuis ook direct meekijkt en meebeslist over het andere.
Daar heeft Hilders meer dan genoeg van. Ze stapt dus naar de Ondernemingskamer. Maar omdat zij in die ingewikkelde Reinier Haga Groep zit, moet zij ook namens die groep haar eigen verzelfstandiging aanvragen. 'Ze heeft dus namens het Reinier de Graaf en namens de hele Reinier Haga Groep bij de Ondernemingskamer gevraagd of zij er - bestuurlijk - eerder uit mag', zegt de advocaat. Maar om te beargumenteren waarom ze eruit wil, heeft Hilders veel documenten meegestuurd bij haar aanvraag. Dat zijn documenten waarin het hele beleid van de afgelopen jaren naar voren komt.
De Reinier Haga Groep ontstond in 2013. Reinier de Graaf uit Delft en het Hagaziekenhuis in Den Haag gingen samenwerken met als einddoel een fusie tussen beiden ziekenhuizen. In 2015 kwam ook het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer bij de groep. Dat dreigde failliet te gaan en werd gered door de twee anderen. In 2019 werd duidelijk dat het niet boterde tussen de drie. Onderhandelingen om uit elkaar te gaan lopen inmiddels ruim drie jaar. Inmiddels is afgesproken dat het Hagaziekenhuis en het LangeLand samen verder gaan en Reinier de Graaf zelfstandig wordt.
'Op die manier wil ze bij de Ondernemingskamer aantonen dat het bestuurlijk echt niet langer gaat binnen de groep', zegt de advocaat daarover. Maar consequentie is wel dat dan alles op straat ligt. Ook de zaken die je als bedrijf liever binnenskamers houdt. De onderhandelingen over de zogenoemde ontvlechting lopen al jaren, en de emoties lopen geregeld hoog op. Daarom is er de afgelopen dagen koortsachtig overleg geweest over deze actie.
De conclusie is nu dat de aanvraag van Reinier de Graaf om per direct uit de groep te stappen nu door de twee andere ziekenhuizen wordt ondersteund. Daardoor hoeft er in het openbaar minder met modder gegooid te worden, en komen vertrouwelijke documenten waarschijnlijk niet op straat te liggen.

Dreiging van ontslag

De aanvraag bij de Ondernemingskamer leidt binnen de Reinier Haga Groep tot zeer gefronsde wenkbrauwen. Ook het feit dat Hilders, volgens sommigen bronnen, tienduizenden pagina's aan documenten naar de Ondernemingskamer heeft gestuurd zorgt voor nog meer wrevel dan er al was. Vrijdag meldde Omroep West dat Hilders op het punt stond ontslagen te worden als bestuursvoorzitter. Dat weet ze met deze zaak te voorkomen.
Volgens advocaat Fons Leijten is de sfeer binnen de top van de Reinier Haga Groep een stuk beter nu duidelijk is dat aan de samenwerking nu echt snel een eind komt. De ondernemingskamer behandelt deze zaak komende donderdag.