Voor het eerst in bijna 20 jaar geen ijsbaan in Leidschendam: 'Ongelooflijk hoge energiekosten'

Streep door ijsbaan in Leidschendam
Streep door ijsbaan in Leidschendam © Facebook - Ice Paradise
LEIDSCHENDAM - Wie deze winter klappen wilde maken op de ijsbaan in Leidschendam, komt bedrogen uit. Al 17 jaar op rij is het mogelijk om rondjes te schaatsen op de ijsvloer in het centrum van de stad, maar daar komt dit seizoen een einde aan. 'De ongelooflijk hoge energiekosten zijn de basis voor deze beslissing geweest.'
Het is al bijna twintig jaar traditie aan de Weigelia in Leidschendam: het maken van pirouettes en sprintwedstrijdjes op de schaatsbaan van Ice Paradise, maar afgelopen weekend moest de organisatie met pijn in het hart een streep door het evenement zetten. 'Tot het laatst hebben wij getwijfeld', aldus ondernemer René Bogaart. Nu de energierekening door het dak gaat, is de ijsvloer niet rendabel te maken.
Was een kortere openingstijd een optie? 'Nee', zegt Bogaart resoluut. Want normaal gesproken werd de ijsvloer op pontons op de plas water naast winkelcentrum Mall of the Netherlands aangelegd. 'En de kosten van de pontons zitten voor driekwart in het plaatsen en weghalen, dus daarmee winnen wij feitelijk niks.' Het verhogen van de entreeprijs was ook geen oplossing geweest. 'De mensen thuis hebben nu moeite met het betalen van de rekening.' In een kunststof ijsvloer ziet de schaatsmeester geen alternatief: 'Soep moet heet zijn, ijs moet koud zijn. Bovendien glijdt dat voor geen meter.'
De ijsbaan lag in vorige winters op pontons op het water
De ijsbaan lag in vorige winters op pontons op het water © Facebook - Ice Paradise
De 1000 vierkante meter grote ijsvloer van Ice Palace is al 17 jaar een begrip in Leidschendam. 'Het is de langst liggende ijsbaan uit de regio', stelt Bogaart. 'Mijn zes kinderen hebben hier leren schaatsen, want dat is op bevroren slootjes in Nederland bijna niet meer te doen.' Volgens hem zijn er op de laatste dag van de opening altijd tranen en zakdoeken.
Met de eigenaar van winkelcentrum Mall of the Netherlands wordt een plan gemaakt om volgend jaar wel weer een schaatsbaan te openen. 'Dit alles onder voorbehoud van een positieve economie en normale energietarieven', besluit de schaatsondernemer.