Vijf jaar cel geëist tegen doodrijder Kaylee (20): 'Wegpiraat heeft schijt aan alles'

Mohammed A. in de rechtbank
Mohammed A. in de rechtbank © Theresa Hartgers
ALPHEN AAN DEN RIJN - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, krijgt de 24-jarige Mohammed A. vijf jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk waarbij de 20-jarige Kaylee uit Alphen aan den Rijn begin juli om het leven kwam. A. wordt dood door schuld verweten door roekeloos rijgedrag. 'Het enige wat ik mee heb gekregen was de klap', vertelde A. maandag huilend tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.
'Het was nooit de bedoeling', was het eerste dat Mohammed A. uit Boskoop snikkend zei tijdens de inhoudelijke behandeling. ‘Ik reed rechtdoor en kwam aan bij het kruispunt. Ik had niemand gezien. Ik hoorde opeens een klap, ik wist niet wat het was. Ik remde en stapte uit. Het enige wat ik mee heb gekregen was die klap', ging hij met trillende stem verder. 'Bent u gaan kijken?' vroeg de rechter, waarna A. huilend knikte.
De 20-jarige Kaylee werd op vrijdagavond 8 juli door A. geschept op de Oranje Nassausingel, ter hoogte van het kruispunt met de Thorbeckestraat, in Alpen aan den Rijn. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen. Zelf reed de 20-jarige eerder door rood op de Oranje Nassausingel, maar het OM vond dat niets uit maken in de zaak, omdat A. door zó hard te rijden, ook niet meer zou kunnen reageren op fouten van anderen in het verkeer. Vlak voor het moment van de aanrijding reed hij 132 kilometer per uur, zo is gebleken uit verkeersonderzoek. Op de weg was maximaal zeventig kilometer per uur toegestaan.

Meerdere verkeersregels overtreden

Tijdens de eerste zitting bleek bovendien dat A. allerlei foto’s en filmpjes in zijn telefoon had staan waarop te zien was hoe er keihard wordt gereden, terwijl de snelheidsmeter wordt gefilmd vanuit de bestuurdersstoel. A. zou op de avond van het ongeval ook meerdere verkeersregels hebben overtreden. Zo zou hij zijn telefoon veelvuldig hebben gebruikt tijdens het rijden, op een eerdere kruising door rood zijn gereden en andere voertuigen links en rechts hebben ingehaald zonder richting aan te geven, aldus onderzoek en getuigen. Eerder verdacht het OM hem ook van het gebruik van verdovende middelen, maar uit bloedonderzoek in het ziekenhuis bleek dat toch niet het geval.
Een foto van Kaylee bij de plek van het ongeluk
Een foto van Kaylee bij de plek van het ongeluk © Omroep West
'Ik heb een beetje doorgereden', zei A. maandag zelf over zijn rijgedrag van die avond. 'Ik kan me niet voorstellen dat ik zo hard gereden heb. Ik dacht dat ik tachtig of negentig reed. Ik was op weg naar mijn vriendin, ze belde mij in paniek op en had mij nodig. Ik was naar haar op weg', stamelde de Boskoper.
Kaylee kwam die avond net van iemands huis en was op weg naar haar oma en opa. Op het moment van de aanrijding was ze handsfree aan het bellen met haar vriend. Na de klap hoorde haar vriend plotseling allemaal sirenes door de telefoon, waarna de verbinding werd verbroken. De telefoon bleef daarna overgaan, waarna de politie besloot op te nemen en haar vriend vertelde dat Kaylee was overleden.

'Jij hebt ook levenslang'

'Geen dag zal meer hetzelfde zijn', reageerde de moeder van Kaylee emotioneel in de rechtszaal. 'Samen het nieuws moeten vertellen aan opa en oma. Het regelen van haar uitvaart. Een kist uitzoeken voor je dochter die in de bloei van haar leven was. Dit zijn geen onderwerpen die je met je dochter bespreekt. Onze Kaylee had opa en oma moeten wegbrengen, niet andersom', zei ze onder meer. Ze sprak ook de verdachte aan. 'De glans is uit mijn leven en dat heb jij gedaan. Met in mijn ogen haantjesgedrag. Als je zo nodig wilt racen, ga dan naar het circuit van Zandvoort. Jij hebt ook levenslang. Je hebt iemands leven ontnomen doordat jij dacht stoer te zijn.'
Moeder doodgereden Kaylee: 'De glans is uit mijn leven'
Na haar woorden, was het gesnik van A. weer te horen in de rechtszaal. 'Wat er is gebeurd, vind ik echt heel erg. Er gaan zoveel gedachtes in mij rond. Ik weet het niet. Ik wil ook niemand die ik ken spreken. Ik wil zoveel zeggen, maar het komt er niet uit. Ik weet niet hoe het komt. Voor mij is het ook heel erg moeilijk wat ik heb meegemaakt.'

'Verdachte is een snelheidsduivel'

De officier van justitie reageerde: 'Aan de ene kant zie ik heel veel emotie, maar op heel veel vragen zegt u dat weet ik niet meer of dat doe ik nooit. Bijvoorbeeld door rood rijden, gebruik van de telefoon en het veel te hard rijden.' Ze achtte A. schuldig aan dood door schuld vanwege roekeloos rijgedrag. 'Verdachte heeft gedurende langere tijd onverantwoorde risico’s genomen, dit gedrag is pas gestopt toen het verkeerd ging. Meneer had dit ongeval kunnen voorkomen als hij zich aan de maximaal toegestane snelheid had gehouden. Verdachte is een snelheidsduivel, een wegpiraat. Meneer heeft plat gezegd schijt aan alles.' Naast vijf jaar gevangenisstraf eiste de officier van justitie een ontzegging van de rijbevoegdheid, ook voor de duur van vijf jaar. De maximale duur voor iemand die dat nog niet eerder opgelegd heeft gekregen.
De advocate van A. liet tijdens haar pleidooi weten dat hij er nog steeds voor openstaat om met de nabestaanden van Kaylee in gesprek te gaan. Ze pleitte ervoor hem vrij te spreken en meende dat er geen sprake is geweest van roekeloos rijgedrag. Ook benadrukte ze dat het ongeluk niet volledig toegerekend kan worden aan A. Kaylee zou mogelijk afgeleid kunnen zijn door het telefoongesprek met haar vriend, had volgens de advocate moeten weten dat er naderend verkeer aan kon komen en reed door rood. 'Ook is niet duidelijk of ze haar licht aan had', aldus de advocate.

Mohammed A. heeft spijt

A. probeerde op het laatst toch nog iets tegen de familie van Kaylee te zeggen. Na een lange pauze bracht hij uit: 'Het spijt me vreselijk van wat er gebeurd is', waarna hij weer stopte met praten. 'Even vermannen', zei de rechter. 'Ik denk er dag en nacht aan en kan er niet van slapen. Wat ik heb gezien en meegemaakt heb, kan ik niet beschrijven', stamelde hij nog.
Over twee weken volgt de uitspraak.