Abdelmaiyd redt leven van collega, nu is hij bhv'er van het jaar: 'Ik kijk niet graag toe'

Abdelmaiyd redde het leven van Atie door de heimlichgreep
Abdelmaiyd redde het leven van Atie door de heimlichgreep © Omroep West
DELFT - Tijdens een diner van de ondernemingsraad van Rijkswaterstaat verslikte Atie van Steendijk zich in een stukje vlees. Ze kreeg geen lucht meer en elke keer als ze ademhaalde zakte het stukje vlees dieper in haar keel. Bedrijfshulpverlener Abdelmaiyd Salah greep snel in en paste de heimlichgreep toe. Na twee stoten kon Atie weer ademhalen. Onder meer door deze daad is Abdelmaiyd maandag uitgeroepen tot bhv'er van het jaar.
'Het zat muurvast en ik raakte volledig in shock', vertelt Atie. Ze besefte een dag later pas dat ze bijna dood was geweest. Maar dankzij de actie van bhv'er Abdelmaiyd Salah kon ze weer ademhalen. Vijf collega's nomineerden Abdelmaiyd voor bhv'er van het jaar. Hij won de prijs maandag en is erg trots. Het was een dynamisch jaar voor hem. Hij moest vijf keer in actie komen als bedrijfshulpverlener, terwijl hij de afgelopen negen jaar, maar één keer in actie moest komen.
'Ik moet eerlijk zeggen dat ik de cursus om bhv'er te worden eigenlijk gedaan heb om mijn eigen gezin te kunnen helpen in geval van nood. Ik kijk niet graag toe, maar kom liever in actie', vertelt Abdelmaiyd. 'De waarschijnlijk levensreddende actie met Atie Steendijk was wel bijzonder. Ik was heel blij dat ik bij haar weer leven in de brouwerij kreeg.'
Op deze manier redde Abdelmaiyd het leven van Atie
Atie noemt de actie van haar collega 'heel moedig'. Vooral ook omdat veel collega's eigenlijk niet wisten wat ze moesten doen. 'De heimlichgreep is een lastige ingreep, je moet echt weten wat je doet. Na de ingreep zijn we allemaal verdergegaan met eten, zonder het te hebben over wat er was gebeurd. Pas een tijdje later kwam het besef dat als hij niet had ingegrepen, ik hier nu niet meer zou zijn.'
Abdelmaiyd is uit 500.000 bhv'ers in heel het land verkozen tot bhv'er van het jaar. Rijkswaterstaat is ontzettend trots op hem. 'Hij heeft het dik verdiend.' Abdelmaiyd ontvangt een award en krijgt ook een cheque van duizend euro om te besteden aan een doel, gerelateerd aan hulpverlening. 'Een goede bedrijfshulpverlener is goud waard voor een bedrijf', vertelt Ton van der Veen van Rijkswaterstaat.