Jongens bekennen gewapende overval en zwijgen over andere verdachten

Handboeien ter illustratie
Handboeien ter illustratie © PXHere
DEN HAAG - Drie jongens die afgelopen voorjaar een gewapende overval op telefoonwinkel Techno Phone in Den Haag pleegden, hebben tot tien maanden jeugddetentie tegen zich geëist gekregen. Twee van de jongens zouden tijdens de overval hebben gedreigd met messen en op de deur hebben ingehakt. De jongens bekennen de overval, maar willen niet verklaren wie nog meer bij de overval betrokken waren.
In de ochtend van 1 april kregen medewerkers van de telefoonwinkel de schrik van hun leven. Plotseling drongen vier mannen met gezichtsbedekking de winkel binnen op de hoek van de Kritzingerstraat en de Paul Krugerlaan in de Haagse wijk Transvaal. Een 17-jarige jongen zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) met een hakmes richting één van de medewerkers en op de deur in hebben gehakt. Een 22-jarige man zou ook met een groot mes hebben gedreigd. De derde 18-jarige verdachte sloeg vervolgens met een moker de vitrines van de winkel in waarna hij de telefoons meegriste, aldus het OM.
Omstanders zagen het gebeuren en hielden daarop de buitendeur dicht zodat de vier niet konden ontsnappen. Maar toen zij op de deur begonnen in te slaan, namen ze omstanders afstand. Toch kon de politie diezelfde dag drie van de vier overvallers aanhouden. Later werd een vierde verdachte opgepakt.

Planning en taakverdeling

Volgens het OM blijkt uit Snapchatgesprekken dat aan de overval een duidelijk planning en taakverdeling voorafging. 'Schrikbarend en zeer zorgwekkend dat steeds meer minderjarigen heftige feiten plegen. Steeds vaker ook nog eens goed doordachte en voorbereide feiten zoals ook in dit geval', aldus de officier van justitie.
De drie bekennen dat ze de overval hebben gepleegd. Ze staan ook alle drie op de bewakingscamera. Maar ze willen niet verklaren wie nog meer bij de overval betrokken waren. Uit een gesprek op Snapchat blijkt dat dit mogelijk vijf personen waren. De andere twee verdachten worden op een ander moment behandeld. Slechts één van de verdachten (de 22-jarige) zegt spijt te hebben. De andere twee lijken onaangedaan. Een slachtoffer lijdt sinds de overval aan paniekaanvallen.

Eisen

Tegen de 17-jarige eiste de officier van justitie acht maanden jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen de 18-jarige werd tien maanden jeugddetentie geëist waarvan ook vier maanden voorwaardelijk. Hij heeft de overval gepleegd terwijl hij nog in een proeftijd liep. De 22-jarige, die op basis van deskundigenadvies ook een jeugdstraf krijgt, hoorde 240 dagen jeugddetentie tegen zich eisen, waarvan 74 dagen voorwaardelijk. De rechter doet over twee weken uitspraak.