Oplichters trekken alles uit de kast om 79-jarige Hagenaar te misleiden: 'Eén groot spel'

De verdachte die het geld opneemt
De verdachte die het geld opneemt © Politie
DEN HAAG - Een mail van 'de Belastingdienst', een sms van 'Mijn Overheid', een telefoontje van 'de politie' en bezoek van 'de ING Bank': oplichters hebben alles uit de kast getrokken om een 79-jarige meneer uit Den Haag om de tuin te leiden. Het is gelukt om zijn pinpas en pincode in handen te krijgen en duizenden euro's op te nemen. De man die maar liefst zeven keer de pas van het slachtoffer gebruikt is daarbij duidelijk in beeld. 'Je hoort helaas dat veel ouderen op deze manier te grazen worden genomen. Dat is triest', zegt de zoon van het slachtoffer.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 8 november. Meer zaken zijn hier te vinden.
De man krijgt op zondag 31 juli een e-mail die afkomstig lijkt van de Belastingdienst. Die gaat over een samenwerking met het waterschap en de gemeente. Om teruggave van geld makkelijker te maken, moet hij allerlei gegevens invoeren, zoals adres, bankgegevens, telefoonnummer en BSN-nummer. Omdat de mail er vertrouwd uitziet, doet meneer dat.
De volgende dag wordt hij 's middags gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn, in verband met hypotheekfraude. Het adres van de man zou zijn veranderd, er was op zijn naam een nieuwe rekening geopend en een creditcard aangevraagd. Maar gelukkig: de zogenaamde agent kan hem meteen helpen met het doen van online aangifte. Even later ontvangt hij ook een sms, waarin staat dat de aangifte in gang is gezet.

Pinpas opgehaald

In het telefoongesprek wordt de man wijsgemaakt dat zijn bankpas moet worden vernietigd. De politie stuurt daarom iemand van de ING Bank bij hem langs om de pas op te halen. Diegene staat om 18.40 uur voor de deur en noemt een code die de man al van de zogenaamde agent had gehoord.
Hoewel de vrouw van het slachtoffer het niet helemaal vertrouwt, geeft de 79-jarige man zijn pinpas mee en noemt waarschijnlijk ook zijn pincode. Vlak nadat de pas is opgehaald, worden er duizenden euro's van zijn rekening gehaald. De zoon komt er later achter dat ook de opnamelimiet van de rekening is verhoogd. Waarschijnlijk door een crimineel, die tijdens het internetbankieren via het programma Anydesk van afstand heeft meegekeken op de computer van de man.
'Het is één groot spel', de zoon van het slachtoffer vertelt over de oplichting en hoe zijn vader er toch in is getrapt:
'Dan ga je voor gaas', 79-jarige man slachtoffer van oplichters - Team West
De pintransacties zijn gedaan bij een geldautomaat aan de Hildo Kroplaan in Den Haag. De pinner staat zo'n zeven minuten bij de automaat en doet daarin zeven transacties. De man draagt een mondkapje, maar is redelijk goed in zijn gezicht te zien.

Herkent u de pinner?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem