'Niet geloofwaardig' dat Franklin uit zelfverdediging werd doodgestoken

Foto van Franklin bij de stille tocht
Foto van Franklin bij de stille tocht © Omroep West
DELFT - De rechter gelooft niet dat Anselmo R. de 58-jarige Franklin Windster uit zelfverdediging heeft doodgestoken. De 32-jargie verdachte werd daarom dinsdag veroordeeld tot tien jaar cel. Het slachtoffer verschafte de man onderdak, maar eiste op 4 oktober vorig jaar dat zijn logé ergens anders ging slapen. Dat leidde tot een ruzie die de Delftse Franklin het leven kostte.
Zijn dood leidde tot veel opschudding in Delft. Nabestaanden en vrienden hielden een stille tocht voor Franklin. Anselmo R. gaf zich de ochtend na de steekpartij aan de Delftse Burgwal aan bij de politie. De Groninger zei dat hij had gehandeld uit zelfverdediging. Franklin zou geprobeerd hebben om hem van de flatgalerij omlaag te gooien.
R. herhaalde dat verhaal twee weken geleden bij de Haagse rechtbank, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. 'Franklin deed alles wat hij kon om mij over de reling te gooien', zei hij. Ook zou het slachtoffer hem met een mes aangevallen hebben. R. zou het mes afgepakt hebben. Hij zwaaide ermee in de richting van Franklin, om zich te verdedigen.
De 31-jarige verdachte Anselmo R. | Tekening: Theresa Hartgers
De 31-jarige verdachte Anselmo R. | Tekening: Theresa Hartgers
Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van zelfverdediging. Ze noemt het verhaal van R. 'niet geloofwaardig'. De verdachte stak Franklin met kracht tien keer in de borst. 'Het is extra gruwelijk dat het slachtoffer tevergeefs om hulp heeft geschreeuwd', zei de rechter dinsdag tijdens de uitspraak.
De opgelegde celstraf van tien jaar is conform de eis van het Openbaar Ministerie. R. moet de dochter van Franklin daarnaast 42.000 euro schadevergoeding betalen. De vrouw heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen doordat ze na de steekpartij nog het zwaar verminkte lichaam van haar vader in het mortuarium heeft gewassen.