Ruzie Reinier Haga Groep bracht zorg LangeLand Ziekenhuis in gevaar

LangeLand Ziekenhuis
LangeLand Ziekenhuis © ANP
ZOETERMEER - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft eind vorige maand het ministerie van VWS ingelicht over de ruzie binnen de Renier Haga Groep. Die duurt zo lang dat de 'contïnuiteit van zorg' in het geding was. Dat geldt met name voor het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis. Dit schrijft gezondheidsminister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer. Met andere woorden: het LangeLand Ziekenhuis stond op omvallen.
In Nederland krijgt de NZa van zorgverzekeraars een waarschuwing als de 'continuïteit van zorg' in gevaar dreigde te komen. Dat wordt een 'early warning' genoemd, een vroege waarschuwing dus. De NZa stapt naar het ministerie als er na zo'n waarschuwing niets verandert. Dit systeem is ingesteld om te voorkomen dat ziekenhuizen van de ene op de andere dag failliet gaan en patiënten het nakijken hebben.
De zeer wankele positie van het LangeLand Ziekenhuis wordt in de brief van 20 oktober gezien als gevaar voor de zorg. Op dat moment spraken de drie ziekenhuizen binnen de Reinier Haga Groep al ruim drie jaar over het opsplitsen van de groep, maar was er nog altijd geen akkoord.

Inspectie keek al mee

De ruzie binnen de groep was ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) opgevallen. De Raad van Toezicht moest op een gegeven moment meerdere keren per maand uitleggen dat de zorg niet in gevaar kwam door de discussie die op hoog niveau werden gevoerd. Argument was toen dat ruzie aan de top kan doorsijpelen naar de werkvloer.
Dat het nauwelijks meer ging in Zoetermeer werd in het begin van de zomer duidelijk toen interim-baas Pier Eringa besloot de Spoedeisende Hulp (SEH) drie dagen in de week te sluiten. Die maatregel duurde enkele maanden. Inmiddels hebben verzekeraars en banken zich achter het echtscheidingscontract van de ziekenhuisgroep geschaard.

Extra aandacht blijft

Minister Kuipers schrijft aan de Kamer dat door dit akkoord de acute dreiging voor de zorg weg is. Hij heeft er vertrouwen in dat het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis het samen kunnen redden. Reinier de Graaf uit Delft wil per direct weg uit de Reinier Haga Groep. Hierover dient donderdag een zaak bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam.
Kuipers schrijft in de brief aan de Kamer dat de samenwerking tussen Haga en LangeLand 'onmisbaar voor de continuïteit van de zorg in deze regio' is. Een woordvoerder van het ministerie van VWS laat weten dat de situatie nauwgezet in de gaten gehouden blijft worden totdat de groep echt formeel uit elkaar is, of het hele proces in een 'rustiger vaarwater' is gekomen. Kuipers sluit zijn brief aan de Kamer af met: 'Ik verwacht dat alle betrokkenen nu snel de laatste stappen kunnen zetten om dit akkoord te bekrachtigen.'

Op het matje

Als dat onverhoopt toch niet lukt bestaat de mogelijkheid dat het ministerie zelf de regie in handen neemt. Alle betrokkenen worden dan op het matje geroepen en gewezen op hun verantwoordelijkheden. Als ze er zelf echt niet uitkomen, kan het ministerie ook helpen bij het opstellen van een plan.