Emotionele moeder van doodgestoken Karina: 'Altijd zorgen om haar gemaakt'

© Regio15
DEN HAAG - 'Ik was mezelf niet en paranoïde', verklaarde Gennaro L. (24) over het doodsteken van de Haagse Karina van Dijk (38). De vrouw werd op 23 januari 2021 levenloos gevonden in een woning aan de Roggeveenstraat in Den Haag, waar zij sinds een aantal maanden samen met L. en zijn vader woonde. Lange tijd ontkende L. dat hij haar van het leven had beroofd. Tot hij afgelopen april plots aangaf een verklaring te willen geven. Het Openbaar Ministerie achtte L. woensdag schuldig aan doodslag en eiste tbs met dwang. L. wordt namelijk als volledig ontoerekeningsvatbaar gezien.
'Het is moeilijk voor mij', begon L. woensdag, met zijn hoofd naar de tafel gericht, toen hem werd gevraagd te vertellen wat er in de nacht voorafgaand aan 23 januari is gebeurd. De politie kreeg op 23 januari rond 10.00 uur een melding dat er een steekpartij had plaatsgevonden in een woning aan de Roggeveenstraat. De vader van L. belde de politie en vertelde dat hij vermoedde dat zijn zoon Karina had neergestoken. Ter plaatse vonden agenten haar lichaam op bed. De vader van L. probeerde haar leven nog te redden door mond-op-mondbeademing te geven, maar ook een tweede reanimatiepoging van hulpverleners mocht niet meer baten.
Karina bleek in haar linkerborst te zijn gestoken. L. werd direct aangehouden. Tijdens de laatste uren van Karina's leven bleek ze 's nachts, zoals ze wel vaker deed, drugs en alcohol met de vader van L. te gebruiken. Even verplaatsten de twee zich naar een woning in Scheveningen om vervolgens rond 4.00 uur 's nachts weer thuis te komen in de Roggeveenstraat, waar L. ook woonde.

'Ik denk dat ik haar wilde shockeren'

De vader van L. en Karina zouden daarna samen naar de slaapkamer zijn gegaan. L. zou op dat moment op de bank hebben gelegen in de woonkamer. Hij zou een paar keer naar de slaapkamer zijn toegelopen, omdat hij sigaretten wilde hebben van zijn vader. 'De laatste keer dat ik sigaretten ging halen, lag mijn vader te slapen en kreeg ik een discussie met Karina. Toen ging bij mij het licht uit en heb ik een mes gepakt. Dat stukje blijft een beetje vaag. Ik raakte in paniek. Ik denk dat ik haar wilde shockeren met dat mes en toen heb ik gestoken', verklaarde hij.
Het mes lag volgens L. al op het nachtkastje, maar eigenlijk weet hij het niet meer zo goed, zei hij later alsnog. 'Het was nooit mijn bedoeling om haar wat aan te doen. Vanaf dat moment weet ik niet meer zo goed wat er is gebeurd. Er ging van alles door me heen op dat moment.' De rechter: 'De grote vraag voor nabestaanden is: waarom? Kunt u dat vertellen?' Dat kan L. niet, zei hij woensdag. 'Ik was mezelf niet en paranoïde en had allemaal rare gedachtes. Dat mensen mij wat aan wilden doen. Ik had dat gevoel al langer. Ik denk dat ik in een psychose ben beland. Dat heb ik nog steeds af en toe. Het valt ook allemaal niet goed te praten. Ook dat nabestaanden met zoveel vragen achterblijven. Ik heb er geen woorden voor.'

Een rare blik in zijn ogen

Agenten verklaarden dat L. tijdens zijn arrestatie een rare blik in zijn ogen had en dat het leek alsof hij dwars door de agenten heen keek. Bij het Pieter Baan Centrum zou hij hebben gezegd dat hij dacht dat Karina zijn vader aan het 'prikken' was, maar daar kon hij zich woensdag opeens niks meer van herinneren. Tegen familieleden zou hij eerder hebben verteld dat hij dacht dat mensen hem wilden vermoorden.
L. ontkende lange tijd iets met Karina's dood te maken te hebben. Tot afgelopen april, toen hij aangaf toch een verklaring te willen geven. De bekentenis riep echter vragen op bij deskundigen van het Pieter Baan Centrum, waardoor L. opnieuw onderzocht moest worden. Er werd getwijfeld of L. wel als volledig ontoerekeningsvatbaar kon worden gezien.
In het dagelijks leven was Karina verslaafd en werkte in de prostitutie om in haar verslaving te kunnen voorzien - moeder van Karina
Na extra onderzoek werd geconcludeerd dat de verdachte toch echt overal over lijkt te twijfelen en dat hij lijdt aan schizofrenie. Hij zou ook al een behoorlijke tijd depressief zijn. 'Het feit kan volledig niet aan u worden toegerekend, zeggen ze ook. U verkeerde in een psychotische toestand en had waanideeën, zoals dat u er overtuigd van was dat anderen het op u en uw familie hadden gemunt.' Hij zou zijn opgegroeid in een verwaarloosde omgeving.
De vader, moeder en dochter van Karina waren woensdag ook aanwezig in de rechtbank. Ze laat een dochter van 22 jaar oud achter. Karina's moeder: 'Moord, zo zie ik het. In het dagelijks leven was Karina verslaafd en werkte in de prostitutie om in haar verslaving te kunnen voorzien. Maar ze was veel meer dan dit beeld en de vooroordelen die er zijn. Ze was een lieve, zorgzame vrouw. We belden veel... Mam, waarom ben ik zo, vroeg ze vaak. Mam, let maar niet op mij, let maar op mijn dochter. Zelfs de avond voor haar dood kwam dit nog ter sprake. En ik heb jou Gennaro ook die avond aan de telefoon gehad. Had ik maar iets gemerkt, dan had ik Karina kunnen waarschuwen', vertelde ze onder meer.

'Ze zat eindelijk in een andere flow'

Toen Karina ouder werd, had ze volgens haar moeder een moeilijk leven. 'Ik heb me altijd zorgen om haar gemaakt. Maar dat een ander haar bewust het leven ontneemt: ik ben er kapot van. Ze zat eindelijk in een andere flow, wilde afkicken, haar dochter zou haar moeder leren kennen en ik zou mijn dochter terug kunnen krijgen. Waarom heb je haar gedood toen ze lag te slapen?', vroeg ze geëmotioneerd.
De 22-jarige dochter van Karina wilde in de rechtszaal ook wat kwijt over haar moeder. 'Ik wil duidelijk maken dat mijn moeder meer is dan mijn moeder. Ze is mijn beste vriendin. Ik besprak meer met mijn moeder dan een andere dochter zou doen. Ik snap dat je leven verrot is geweest. Ik heb het ook niet makkelijk gehad. Hoe ben jij zo vervreemd geraakt van deze wereld? Ik dacht dat ze veilig was bij jullie.'

'Ik snap de gevoelens van frustratie'

De officier van justitie achtte L. schuldig aan doodslag, niet aan moord. 'Er zijn getuigen gehoord en er is forensisch onderzoek gedaan, waaruit is gebleken dat meneer van te voren niet het plan had om haar te vermoorden. Familieleden gaven ook aan dat hij de avond voor de moord psychisch niet in orde leek', lichtte de officier van justitie nog toe.
Nu de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar wordt gezien, is er volgens het OM geen ruimte voor een celstraf en eiste tbs met dwang. 'Ik snap de gevoelens van teleurstelling, woede en frustratie bij de nabestaanden van Karina', zei de officier van justitie. De advocaat van L. pleitte er nog voor om tbs met voorwaarden op te leggen in plaats van dwang. De uitspraak volgt over twee weken.