Brand in oude fabriek Hazerswoude-Rijndijk pas na uren onder controle

Grote vlammen sloegen uit het pand
Grote vlammen sloegen uit het pand © MediaTV
HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - In de voormalige kleiwarenfabriek Nieuw Werklust in Hazerswoude-Rijndijk heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een flinke brand gewoed. De brandweer is uren bezig geweest om het vuur onder controle te krijgen. Rond 4.15 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Volgens een woordvoerder van de brandweer is er geen indicatie dat het vuur is aangestoken. Wat de brand dan wel heeft veroorzaakt, is onbekend.
De brand brak kort voor middernacht uit in een van de gebouwen van het complex aan de Rijndijk. Grote vlammen sloegen uit het dak. De brandweer schaalde op naar 'zeer grote brand' en kwam met veel wagens naar Hazerswoude-Rijndijk. De doorgaande weg werd afgesloten voor het verkeer, om de brandweer ruimte te geven voor watertransport. Na uren blussen en de inzet van een drone concludeerde de brandweer dat het vuur onder controle was.
Oude fabriek Hazerswoude-Rijndijk uitgebrand
Even voor 7.00 uur is iedereen vertrokken en is de weg weer open, ziet een verslaggever van Omroep West. 'De schade is goed te zien. Het dak van één van de gebouwen is doorgebrand en er hangt nog een penetrante rooklucht.' Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Wel geeft de woordvoerder aan dat er geen indicatie van brandstichting is. De politie zal daarom geen verder onderzoek doen.
De voormalige kleiwarenfabriek aan de Oude Rijn, een Rijksmonument, verkeert al jaren in erbarmelijke staat. Sommige gebouwen zijn eerder zelfs al ingestort, schrijft Studio Alphen, mediapartner van Omroep West. Vroeger werden er onder andere dakpannen en bloempotten geproduceerd. Onlangs werd bekend dat binnen een half jaar een plan van aanpak gepresenteerd wordt over de herontwikkeling van Nieuw Werklust. Daar heeft het college van burgemeester en wethouders afspraken over gemaakt met de eigenaren van het terrein.
Uit eerdere verkenningen is gebleken dat slechts een gering deel van het complex mogelijk bewaard zou kunnen worden. Een restauratie van het gehele complex is te duur en niet rendabel. Wat de gevolgen van deze brand zijn op de plannen voor herontwikkeling, zal nog moeten blijken.